Brexit

May: Regeringen har sagt ja til brexit-aftale

Den britiske premierminister har taget et vigtigt skridt i forsøget på at få godkendt skilsmisseaftale med EU på hjemfronten.

Efter et marathon-møde kunne Theresa May her til aften træde ud foran verdenspressen og fortælle, at hun har fået opbakning fra sin regering. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

"Dette er et afgørende skridt, der giver os muligheden for at bevæge os fremad".

Det siger den britiske premierminister, Theresa May, efter hendes regering har sagt ja til at bakke op om udkastet til en brexit-aftale.

Udmeldingen kommer foran en stor presseskare, der i timevis har ventet foran Theresa Mays adresse på Downing Street 10 i London.

Den britiske premierminister har nemlig haft hele sin regering forbi for at præsentere dem for et 500-sider langt udkast til en skilsmisseaftale med EU. Det er den aftale, der skal klarlægge hvordan Storbritannien skal forlade unionen til marts næste år.

Klokken 18 her til aften ventede man, at premierministeren ville træde ud og gøre pressen klogere på, om hendes regering havde vendt tommelfingeren op eller ned. Det skete dog ikke, hvilket straks blev tolket som, at Theresa May endnu ikke havde fået overbevist sine ministre.

Her til aften, efter et mere end fem timer langt møde med sine ministre, kunne May så træde ud foran kameraerne og sige, at hun har sin regerings opbakning.

Et sandt hækkeløb

Gårsdagens nyhed om, at Storbritannien og EU var nået til enighed om en brexit-aftale på teknisk niveau, var blot en enkelt overstået hurdle i et hårdt hækkeløb for premierminister Theresa May.

Aftalen, der altså nu er godkendt af hendes regering, skal nemlig også godkendes af det britiske parlament, stats- og regeringslederne fra EU’s 27 øvrige lande samt EU-parlamentet.

Inden aftenens møde var der lagt op til, at der - hvis May altså fik opbakning til aftalen fra sine ministre - ville blive indkaldt til et hastemøde i EU sandsynligvis i slutningen af denne måned for at godkende aftalen. Derefter vil aftalen skulle gennem det britiske parlament i december, skriver The Guardian.

Her til aften har Theresa Mays nordirske støtteparti, DUP, sendt en klar advarsel til premierministeren omkring det nordirske spørgsmål.

Det vil nemlig få "konsekvenser" for premierministeren, hvis der bliver gjort forskel på Nordirland og Storbritannien, siger DUP-formand Arlene Foster til BBC.

Ifølge det britiske medie skal Theresa May her til aften mødes med Foster, som ikke har læst aftalen endnu.

May: Vi tager kontrollen tilbage

Inden mødet med sin regering stod Theresa May i dag ansigt til ansigt med et fyldt britisk underhus under den ugentlige spørgetime i parlamentet. Premierministeren blev ikke overraskende spurgt ind til udkastet, der endnu ikke er offentliggjort.

- Jeg er sikker på, at det tager os betydeligt tættere på at levere det, det britiske folk stemte for, sagde Theresa May til medlemmerne i salen.

Uden for parlamentet i Westminster havde demonstranter - både dem der vil blive i EU, og dem der går ind for en såkaldt "hård" brexit, der bryder alle økonomiske og politiske bånd med EU - taget plads.

- Vi vil tage kontrollen med vores grænser, love og penge tilbage, svor May.

Netop grænsen mellem Nordirland, der er en del af Det Forenede Kongerige, og Irland, som forbliver en del af EU, er en af de allerstørste knaster i aftalen. EU vil nemlig sikre, at aftalen indeholder en garanti, kaldet "back-stop", for at der ikke bliver indført grænsekontrol, selvom brexit betyder, at der bliver tale om en ydre grænse til et ikke-EU-land.

Lederen hos Labour-partiet, Jeremy Corbyn, gav ikke meget for Mays aftale.

- Efter to år med kludrede forhandlinger er regeringens aftale - så vidt vi ved - en fiasko. Den leverer ikke et brexit for hele landet, sagde Corbyn fra oppositionens side af salen.

Selvom udkastet til skilsmisseaftalen stadig er hemmeligholdt, er der dog én ting, der er sikkert:

- Vi vil levere et brexit, og Det Forenede Kongerige kommer til at forlade Den Europæiske Union 29. marts 2019, lovede Theresa May Underhusets medlemmer.

- Vi vi ikke gentage en afstemning, vi vil ikke løbe fra det britiske folks beslutning.

Skilsmisse-aftalen mellem EU og Storbritannien er blot den ene af tre vigtige aftaler, som skal på plads, inden Storbritannien træder ud af den europæiske union. Her kan du få overblikket over alle tre:

  • Skilsmisseaftalen: En aftale om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene. Skilsmisse-aftalen skal også håndtere spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse. Og endelig skal der laves en aftale om håndtering af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

  • Overgangsordningen: Det er aftalen, som gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangsordningen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU. Den er faldet på plads og løber til udgangen af 2020.

  • Handels- og samarbejdsaftalen: Når Storbritannien er ude af EU, og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at der skal være indgået en handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien. Aftalen indeholder vilkårene for fremtidig relationer mellem EU og Storbritannien.

Facebook
Twitter