May sikrer sig juridisk bindende tilføjelser til brexit-aftale

De britiske parlamentarikere skal i morgen stemme om den omstridte skilsmisseaftale.

Den britiske premierminister, Theresa May, mødtes mandag aften med kommissionsformand Jean-Claude Juncker. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Storbritannien og EU er sent mandag aften blevet enige om ”juridisk bindende tilføjelser” til den brexit-aftale, som de indgik sidste år.

Det bekræfter formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og den britiske premierminister, Theresa May, efter et forhandlingsmøde i 11. time i den franske by Strasbourg.

Selve skilsmisseaftalen er ikke blevet ændret, men parterne er med egne ord blevet enige om en række "præciseringer" og "juridisk garantier" til den.

Heriblandt at de inden slutningen af 2020 skal komme med alternative forslag til, hvordan man kan løse grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland, uden at briterne skal blive i en toldunion med EU på ubestemt tid.

Premierminister Theresa May rejste mandag aften til Strasbourg for at forhandle med kommissionsformand Jean-Claude Juncker. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Tilføjelserne kommer, blot et døgn inden de britiske parlamentarikere tirsdag aften igen skal stemme om den omstridte skilsmisseaftale. Den blev tidligere på året nedstemt med et historisk stort flertal, og siden da har premierministeren kæmpet for at finde flertal for den.

Nu håber kommissionsformanden, at de nye tilføjelser er nok til at få aftalen vedtaget i morgen. For det er sidste chance, understreger han, og der kommer ikke flere forhandlinger.

- Nogle gange får man en chance til i politik. Det, der tæller, er, hvad man gør med den ekstra chance. For der kommer ikke en tredje chance, siger Jean-Claude Juncker på et pressemøde.

Det samme gør den britiske premierminister, der er under hårdt pres fra både dele af sit eget politiske bagland og fra oppositionen.

- Der var brug for juridisk bindende ændringer til aftalen. Det er dem, vi i dag er blevet enige om, siger hun på pressemødet og understreger, at tirsdagens afstemning vil finde sted som planlagt.

- Nu er tiden kommet til, at vi skal stå sammen og bakke op om denne forbedrede brexit-aftale, så vi kan levere det, som det britiske folk har instrueret os i, siger hun.

Nyt arbejde om alternative løsninger

Den store knast i aftalen fra november sidste år har været det såkaldte 'backstop'.

Det er en ordning, der kort og godt skal sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle blive enige om en frihandelsaftale inden for de kommende to år.

Hvis sikringsordningen træder i kraft, skal briterne blive i en toldunion med EU, og det har vakt stor kritik fra mange britiske politikere. De frygter, at denne sikringsordning kan binde Storbritannien til EU i al evighed, og derfor afviste de skilsmisseaftalen, da den i januar var til afstemning i det britiske parlament.

Nu er Theresa May og Jean-Claude Juncker blandt andet blevet enige om en forpligtende fortolkning af, hvad skilsmisseaftalen helt konkret betyder. Det betyder ifølge Theresa May, at backstop-ordningen "ikke kan blive permanent" - og at EU ikke må forsøge at gøre den det.

- Hvis de (EU, red.) gør det, kan det blive udfordret ved en voldgiftsret. Hvis det viser sig, at det strider mod det, kan Storbritannien suspendere backstop'et, siger premierministeren og tilføjer, at det bør være nok til at berolige de politikere, der har været nervøse over sikringsordningen.

- Hvis vi overhovedet tager det (backstop'et, red.) i brug, vil det være midlertidigt, siger hun.

Theresa May og Jean-Claude Juncker holdt mandag aften et fælles pressemøde efter forhandlingerne. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Derudover har EU lovet, at man vil forhandle i "god tro" og gøre alt, hvad man kan, for at få landet en frihandelsaftale, der gør denne ordning overflødig.

Dertil er Storbritannien og EU blevet enige om at igangsætte et arbejde med det samme, der skal være færdig inden udgangen af 2020. Her skal man komme med forslag til, hvordan man kan løse grænseproblemerne, så briterne ikke bliver låst fast i en toldunion, selv hvis man ikke når frem til en frihandelsaftale.

Juncker: Brexit kan blive aflyst

Storbritannien skal efter planen forlade EU 29. marts i år, og skilsmisseaftalen skal sikre, at briterne siger farvel til den europæiske union under ordnede forhold.

Jean-Claude Juncker understreger, at brexit kan gå hen og blive aflyst, hvis ikke et flertal af de britiske parlamentarikere bakker op om den tirsdag.

- Valget er krystalklart: Det er enten denne aftale, eller også bliver brexit måske slet ikke til noget, siger han.

Hvis briterne ønsker at udskyde brexit-deadlinen, så skal de ifølge Jean-Claude Juncker være ude inden 23. maj. Her går valget til Europa-Parlamentet nemlig i gang i de resterende EU-lande, heriblandt Danmark, hvor det finder sted søndag den 26. maj.

- Hvis ikke Storbritannien har forladt EU inden da, vil det vil være lovmæssigt forpligtet til at afholde dette valg, tilføjer han.

Fra kl. 19.55 kan du se afstemningen om skilsmisseaftalen i det britiske underhus her på DR.dk. Vært Maria Yde guider igennem aftenen og Kim Bildsøe følger slaget på tætteste hold.

Facebook
Twitter