May: "Vi havde ret, da vi sagde, at russerne stod bag Salisbury-forgiftning"

Der er udstedt en europæisk arrestordre på russiske medlemmer af efterretningstjenesten i forbindelse med nervegift-angreb i England.

Et stilbillede fra Theresa Mays tale i parlamentet i dag. (Foto: © ho, Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, siger i en tale i det britiske Parlament, at de to mænd, som myndighederne eftersøger i forbindelse med nervegift-angrebet i den sydengelske by Salisbury, er medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU.

- Vi havde ret, da vi sagde, at russerne stod bag Salisbury-forgiftningen, siger May i Parlamentet.

Her til eftermiddag udstedte Storbritannien en europæisk arrestordre på to russiske mænd, som man mener står bag et angreb på en tidligere russisk agent, Sergej Skripal, og hans datter, Yulia, tidligere på året.

Ifølge Scotland Yard og CPS er der "tilstrækkelige beviser" til at forbinde Alexander Petrov og Ruslan Boshirov fra efterretningstjenesten GRU med angrebet i Salisbury. Det er uvist, om det er deres rigtige navne, eller om de har rejst på falske papirer.

GRU dækker over et akronym, der på russisk betyder det "øverste efterretningsdirektorat". Det er ikke direkte at sammenligne med efterretningstjenesten FSB.

11.000 timers video

De to efterretningstjenestemedlemmer ankom ifølge politiets oplysninger til London-lufthavnen Gatwick den 2. marts 2018, og angrebet blev udført den 4. marts. Politiet bygger deres fremstilling af forløbet på mere end 11.000 timers videoovervågning og mere end 1.400 vidneudsagn.

De har minutiøst kortlagt, hvordan de to russerne har benyttet offentlig transport til og fra gerningsstedet. Politiet har blandt andet videoovervågning af Alexander Petrov og Ruslan Boshirov foran familien Skripals hus, få øjeblikke inden Sergej og Yulia Skripal kom i kontakt med nervegiften. Politiet har længe ment, at giften var placeret ved og omkring indgangspartiet til huset.

  • Overvågningsbilleder viser, hvordan medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov bevæger sig rundt i London og Salisbury med offentlig transport. (Foto: © Metropolitan Police, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder viser, hvordan medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov bevæger sig rundt i London og Salisbury med offentlig transport. (Foto: © ho, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder viser, hvordan medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov bevæger sig rundt i London og Salisbury med offentlig transport. (Foto: © ho, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder viser, hvordan medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov bevæger sig rundt i London og Salisbury med offentlig transport. (Foto: © Metropolitan Police, Scanpix)
1 / 4

Sammenlagt har 250 detektiver arbejdet på sagen.

Novichok-nervegift

Angrebet blev udført med den livsfarlige nervegift, Novichok, og Sergej og Yulia Skripal var indlagt på hospitalet i ugevis.

To måneder efter angrebet rettet mod den tidligere agent blev yderligere to personer indlagt. De havde ligeledes været i kontakt med Novichok i den nærliggende by Amesbury. Den ene af dem, en kvinde i 40'erne, døde af forgiftningen.

Ifølge politiet er der intet, der tyder på, at de to var et mål for den russiske efterretningstjeneste.

Storbritannien har hele tiden peget på Rusland som den skyldige part, da Sergej Skripal var tidligere russisk dobbeltagent, der spionerede for England. Han kom til England som led i en udveksling af spioner.

Britisk politi arbejdede ud fra en tese om, at parret, der blev forgiftet i Amesbury, er kommet i kontakt med efterladenskaber fra attentatet mod Sergej og Yulia Skripal, der begge overlevede.

"Vi havde ret"

I dag bekræfter britiske efterretninger så arbejdstesen: at angrebet var udført af russerne, ovenikøbet medlemmer af efterretningstjenesten GRU. Vel at mærke ud fra arrestordren.

Der er endnu ingen dømt, og det er uvist, om briterne overhovedet vil begære de to russiske statsborgere udleveret.

Umiddelbart efter angrebet fandt sted, udviste briterne 23 russiske diplomater. Men Theresa May understreger, at hun og briterne generelt ikke har et udestående med det russiske folk. Hun afslutter sin tale til Parlamentet med at love, at hun og briterne vil sætte hårdt mod hårdt over for russerne:

- Vi havde ret til at handle mod den russiske stat på den måde, vi gjorde. Og vi er i vores gode ret til at styrke vores indsats mod GRU. Vi vil ikke tolerere sådanne barbariske handlinger mod vores land. Og - sammen med vores allierede - vil denne regering fortsætte med at gøre alt, hvad der er nødvendigt for at bevare folks sikkerhed, afslutter Theresa May.