May vil forhandle med rivaler efter mistillidsafstemning

Labour-leder klar med ultimatum til premierminister Theresa May.

Premierminister May vil starte brexit-samtaler med sine politiske rivaler hurtigst muligt. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Blot få øjeblikke efter det her til aften stod klart, at hendes regering ikke bliver væltet i denne omgang, inviterede premierminister Theresa May lederne af de britiske oppositionspartier til at indlede samtaler om den fortsatte brexit-kurs.

Samtaler hun allerede vil begynde i aften få timer efter dagens mistillidsafstemning i det britiske underhus.

- Vi må finde løsninger, der er omsættelige og har tilstrækkelig opbakning her i parlamentet, lyder opfordringen fra May.

Hun holder fast i, at målet for hende stadig er at forlade EU, så det britiske folk kan få, hvad det har stemt for.

Hun opfordrer samtidig oppositionen til at møde hende 'i et konstruktivt lys'.

Knap havde May rakt hånden ud, før der dog kom et ultimatum fra Labour-lederen Jeremy Corbyn: Oppositionspartiet sætter sig kun ved forhandlingsbordet, hvis May garanterer, at 'no-deal' ikke er en mulighed.

Hans ultimatum bliver ifølge BBC bakket op af samtlige oppositionspartier, også Liberaldemokraterne og Det Skotske Nationalparti.

Der er ingen tvivl om, at Theresa May står over for en enorm opgave i de kommende dage, lyder vurderingen fra DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det er et forsøg på at løse en knude, der i udgangspunktet er uløselig, siger han.

Der er flere scenarier i spil efter gårsdagens nej til Mays skilsmisseaftale med EU. Se, hvilke nederst i artiklen.

Uret tikker

Det britiske underhus har givet Theresa May kortere snor ved at skære premierministerens deadline for at levere en 'brexit plan B' ned fra tre uger til tre arbejdsdage.

Det vil sige, at hun allerede på mandag skal levere et bud på, hvad hun vil gøre for at lande en aftale, som de britiske parlamentarikere kan nikke ja til.

Derfor har hun travlt med at få snakket med parlamentarikere uden for sit eget konservative parti.

May selv signalerer da også, at hun er parat til at gå nye veje efter aftenens afstemning.

- Jeg er klar til at arbejde sammen med hvert et medlem af dette hus for at levere på brexit og sikre, at dette hus fortsat har det britiske folks tillid, lyder det fra premierministeren.

- Hun er nødt til at finde noget støtte til en ny aftale. Hvis det skal lykkes hende at få en aftale igennem parlamentet, så skal hun gøre noget. Derfor er det oplagt, at hun får nogle af oppositionspartierne med, siger Kim Bildsøe Lassen.

Det har længe været et krav fra den anden side af salen, at May inddrager sine modparter, men premierministeren har stædigt holdt fast i sin egen kurs, forklarer korrespondenten.

- Man kan sige, at det er på høje tid, men om der kommer noget ud af det, er vanskeligt at sige. Stemningen i parlamentet er helt utrolig dårlig, siger han.

- Nu prøver hun simpelthen noget nyt, fordi det reelt set er den eneste mulighed, der er, siger korrespondenten.

Han siger, at May ikke kan fortsætte, som hun har gjort hidtil. For så bliver der ikke nogen aftale.

Klokken 23.00 dansk tid ventes premierministeren at holde en kort tale til det britiske folk. Det sker foran Downing Street 10.

Ifølge Mays talsperson skal premierministeren i morgen mødes med euroskeptikerne fra sit eget konservative parti i håb om, at der kan blive skabt mere enighed omkring skilsmisseaftalen.

For selvom det konservative parti her til aften stod sammen, og samtlige af partiets medlemmer af underhuset bakkede hende op i mistillidsafstemningen, så hersker der fortsat splittelse omkring brexit i Mays egne rækker.

Sagen kort

  • Her til aften har den britiske premierminister Theresa May overlevet en mistillidsafstemning i det britiske underhus.

  • Med 306 for og 325 imod er der ikke flertal for at vælte Theresa Mays regering.

  • Aftenens mistillidsvotum var fremsat af oppositionsleder Jeremy Corbyn fra Labour-partiet efter gårsdagens rungende nej til Mays skilsmisseaftale med EU og var det første af sin slags i 24 år.

  • Corbyn var på forhånd spået dårlige odds for at komme igennem med sit ærinde, da et flertal ville kræve, at medlemmer af regeringspartiet, de Konservative, eller støttepartiet, DUP, lagde stemmer til at vælte deres egen regering.

  • Allerede på mandag skal hun fremlægge en plan B for, hvordan hun vil føre sin nation ud af EU. Samtidig har Labour ifølge BBC varslet, at flere mistillidsafstemninger kan være på vej.

(Foto: (C) DR Nyheder)
(Foto: (C) DR Nyheder)
Facebook
Twitter