Mayaer tager dommedag helt roligt

Hos de folk, hvis forfædre angiveligt forudså dommedag den 21. december 2012, tager man al postyret med sindsro.

Hos de folk, hvis forfædre angiveligt forudså dommedag den 21. december 2012, tager man al postyret med sindsro. (© Scanpix)

Der er fem dage til dommedag - skal man tro diverse hjemmesider og mayaindianerne.

Men hos de godt 800.000 maya-indianere, der bor på Mexicos Yacatan-halvø, er man ikke gået i skjul af frygt for apokalypsens komme.

Det skriver nyhedsbureauet AP, der har været på besøg hos folket, der stadig mange steder bor i stråtækte lerhytter.

Hvorfor gå i panik

- Vi ved ikke, om verdens undergang kommer. Men husk tilbage på 2006 og 6-6-6 (6. juni 2006). Mange mennesker troede, at det ville ske den dag, og intet skete. Hvorfor gå i panik? Hvis noget skal ske, vil det ske, siger en 62-årig mayaindianer, Liborio Yeh Kinil, til AP.

Adskillige film og bøger har forsøgt at knytte mayaernes ældgamle kalender til rygter om en forestående katastrofe, der er udløst af alt fra terrorister over sorte huller til solstorme.

Ingen beviser

Arkæologer siger, at der ikke findes noget bevis for, at mayaerne nogensinde er kommet med en dommedagsprofeti - mayaerne har nemlig slet ikke - hverken nu eller dengang - haft kalendere, der går så langt ud i fremtiden.

Præster: Dommedag kommer

Mayapræsterne i De talende kors' tempel i byen Felipe Carillo Puerto siger, at de ikke ved, hvornår verden vil gå under - men Gud vil sikkert straffe menneskene en dag, fordi folk er stoppet med at gå i kirke.

- Verdens undergang vil komme, men vi ved ikke hvornår - og ingen er nogensinde kommet med en dato - de sagde, at det ville ske i år 2000, men der skete jo ingenting, siger mayapræst Acevedo Pena til AP.