Mays Brexit-plan forklaret på to minutter

Premierminister Theresa May forsøger igen at få papir på skilsmissen med EU.

Efter det historisk store nederlag i Underhuset i januar, forsøger Theresa May igen at få en såkaldt Withdrawal Agreement – en skilsmisseaftale med EU – stemt igennem i det britiske Underhus.

Den konservative premierminister forventes at arbejde med en køreplan, der kan betyde afstemninger i Underhuset både tirsdag, onsdag og torsdag.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © DR Nyheder)

Tirsdag 12. marts

Theresa May vil tirsdag forsøge at få sin skilsmisseplan med EU vedtaget i Underhuset.

Hvis det lykkes at få aftalen igennem denne gang, så er der altså en køreplan for, hvordan Storbritannien forlader EU – efter planen fortsat 29. marts i år. Hvis det mislykkes, skal parlamentarikerne højst sandsynligt stemme igen onsdag.

Den britiske premierminister kæmper for sin skilsmisseaftale med EU, der blev nedsablet i Underhuset i midten af januar (arkivfoto). (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Onsdag 13. marts

Hvis Underhuset forkaster Mays skilsmisseplan tirsdag, så skal de beslutte, om de vil forlade EU med eller uden en aftale. Det såkaldte No Deal-scenarie – eller hårdt brexit – er altså for alvor i spil.

Hvis parlamentarikerne siger ja tak til No Deal, så forlader Storbritannien EU uden en aftale 29. marts – og det fremtidige handelsforhold mellem EU og Storbritannien vil så basere sig på Verdenshandelsorganisationen, WTO's, regler. Desuden lurer frygten for, at der skal indføres en fast grænse mellem Irland og Nordirland.

Hvis Underhuset afviser No deal, så udløser det en ny afstemning, der nok kommer til at finde sted på torsdag.

Torsdag 14. marts

Hvis Underhuset både har afvist Mays skilsmisseplan – og udelukket No Deal – så skal parlamentarikerne på torsdag beslutte, om de vil udskyde brexit-datoen, der altså lige nu er 29. marts.

Hvis der er opbakning til det, så skal Theresa May overtale EU til det samme. May har tidligere sagt, at hun ikke ønsker at udskyde brexit-datoen, og har samtidig advaret om, at muligheden for at forhandle en aftale på plads med EU ikke bliver nemmere, hvis datoen bliver udskudt.

Fra kl. 19.55 kan du se afstemningen om skilsmisseaftalen i det britiske underhus her på DR.dk. Vært Maria Yde guider igennem aftenen og Kim Bildsøe følger slaget på tætteste hold.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter