McDonald's har forladt Rusland, men nu genfødes restauranterne i 'russisk propagandasejr'

Burgerkæden McDonald's har solgt sine 850 restauranter i Rusland til en sibirisk forretningsmand, der genåbner dem alle.

Overalt i Rusland bliver de velkendte gyldne buer pillet af de 850 McDonald's-restauranter i landet. (Foto: Anton Vaganov)

Det er slut med McDonald's i Rusland.

Men i morgen, søndag, åbner en russisk erstatningskæde.

Da McDonald’s tidligt i 1990 slog dørene op på Pushkin-pladsen i det centrale Moskva, dengang i Sovjetunionen, var det meget mere end en amerikansk burgerkæde, der gjorde sit indtog.

Det fortæller Jeremy Morris, der er professor ved Institut for Kultur og Samfund - Rusland- og Balkanstudier ved Aarhus Universitet. McDonald's blev symbolet på overgangen til en forbrugerorienteret markedsøkonomi.

- At blive set som en forbruger var en ny ting for russerne i de sene 1980'ere og tidlige 1990'ere, da McDonald's gjorde sit indtog. Så McDonald's er pionerer i at skabe en forbruger, som har forventninger og ønsker, ud af det russiske folk.

- Hele ideen om en prisvenlig, forbrugerorienteret restaurant var ny for russerne, siger Jeremy Morris.

31. januar 1990, da den første McDonald's i Rusland åbnede. (Foto: VITALY ARMAND © AFP or licensors)

Men 32 år senere er det slut med Big Macs til russerne. McDonalds har forladt Rusland som følge af invasionen af Ukraine, og alle 847 restauranter er blevet solgt til en russer.

Han hedder Alexander Govor, er forretningsmand fra Sibirien og han overtager samtlige af McDonald’s restauranter i Rusland, som vil fortsætte under et nyt brand. Førhen ejede Govor 25 restauranter i Sibirien.

Den sibiriske forretningsmand har store ambitioner med sin nyerhvervede burgergesjæft. I morgen, søndag, slår de første restauranter altså dørene op.

- De første 15 restauranter vil modtage gæster i Moskva og Moskvaregionen fra 12. juni. I den nære fremtid vil restauranter gennem resten af Rusland følge, lyder det fra den nye russiske burgerkæde ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Selvom den store åbningsdag står lige for døren, så er det en tæt bevogtet hemmelighed, hvad der skal stå på dørene, når de bliver åbnet for de første burgerhungrende gæster. Restauranten har således ikke meldt noget ud om, hvad navnet bliver.

Den sibiriske forretningsmand Alexander Govor har erhvervet sig 850 burgerrestauranter. (Foto: NOVOKUZNETSK CITY DISTRICT COUNC)

McDonald's er ikke foreneligt med krig

Allerede i marts meddelte McDonald’s, at man midlertidigt ville lukke alle sine restauranter i Rusland som følge af invasionen af Ukraine. Midt i maj blev det dog offentliggjort, at firmaet trak sig fra Rusland og arbejdede på at afhænde sine knap 850 restauranter.

For det er ikke foreneligt med en militær invasion at drive forretning i det angribende land, forklarede McDonald’s.

- Den humanitære krise, forårsaget af krigen i Ukraine, og det uforudsigelige driftsmiljø har fået McDonald’s til at konkludere, at det fortsatte ejerskab af forretninger i Rusland ikke længere er holdbart. Det er heller ikke i overensstemmelse med McDonald’s værdier, lød det fra burgerkæden.

Govor, der overtager restauranterne, kommer dog ikke til at kunne markedsføre sig under McDonald’s velkendte logo, de gyldne buer formet som et "M".

- Vi har en forpligtelse over for vores globale fællesskab, og vi er nødt til at forblive standhaftige i vores værdier. Vores forpligtelse til vores værdier betyder, at vi ikke længere kan lade buerne skinne i Rusland, udtalte McDonald's administrerende direktør, Chris Kempczinski.

  • Overalt i Rusland bliver de velkendte gyldne buer fjernet. (Foto: Anton Vaganov)
  • Den nye restaurant skal fortsætte under et nyt brand. På billedet ses logoet, som ifølge firmaet repræsenterer en hamburger og to pommes fritter, mens den grønne farve symboliserer produktets kvalitet, oplyser firmaet ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. (Foto: Handout)
  • Her er det i Skt. Petersborg, de gyldne buer bliver fjernet fra en restaurant. (Foto: Anton Vaganov)
  • Overalt pilles de tidligere kendetegn ned fra McDonald's gamle restauranter. (Foto: Anton Vaganov)
1 / 4

Ifølge McDonald’s har Govor indvilliget i at overtage samtlige restauranter i Rusland, lige som han er gået med til at bibeholde samtlige ansatte i mindst to år under samme vilkår, som de var ansat på hos McDonald’s.

Ifølge Reuters siger Govor, at han vil åbne yderligere 150 restauranter, så porteføljen tæller 1.000 burgerrestauranter.

- Vi har en udfordrende og ambitiøs plan. Vi vil genåbne alle kædens restauranter om to måneder, siger Govor ifølge Reuters til Forbes Russia.

Politisk vigtigt at genåbne gnidningsfrit

Ifølge Jeremy Morris er det vigtigt for den russiske stat at bibeholde det, som McDonald's er blevet til i Rusland.

- McDonald's kom som et symbol på amerikansk forbrug og frihed til at forbruge, hvad du vil. Men der er gået 30 år, og nu er McDonald's mere et symbol på, at relativt fattige folk også kan spise udenfor deres hjem.

- I dag er McDonald's normalt i Rusland, men det faktum gør, at det vil være et stort, symbolsk problem for Rusland at miste det. Derfor er det en politisk beslutning, for staten støtter de facto Alexander Govor, siger Jeremy Morris.

Han peger på, at på grund af sanktionerne mod Rusland, så er al entreprenørskab i Rusland henstillet til at modtage finansielle garantier fra russiske banker. Og de russiske banker er støttet af staten.

- At miste McDonald's vil være en indrømmelse af, at Rusland pludselig er blevet meget fattigere, så der er et politisk imperativ for at have en form for kontinuitet, der gør, at man kan sige til folket, at denne prisvenlige fastfood stadig er tilgængelig.

- Den russiske stat har givet sig selv en propagandasejr ved at kunne sige, "at vi er ikke afhængig af Vesten, ikke afhængig af transnationale virksomheder, og sanktionerne rammer os ikke, fordi vi kan bare genåbne under et nyt brand", siger Jeremy Morris.