McDonalds ud af Island

Den multinationale burgerkæde McDonalds opgiver at drive virksomhed på Island. Den finansielle krise har gjort driften urentabel

(Foto: Anne Mette Lorentzen- DR Østjylland)

Burgergiganten McDonalds har besluttet at lukke sine tre restaurenter på Island. Landets meget alvorlige finansielle vanskeligheder har gjort det urentabelt at drive virksomhed i den nordatlantiske ø-stat.

McDonalds kom til Island i 1993, men man vurderer nu, at krisen og "den enestående operationelle kompleksitet ved drive forretning i en så isoleret nation" har fjernet grundlaget for at fortsætte. Island har 300.000 indbyggere.

Udgifter fordobler

Det firma, der på McDonalds vegne driver de tre restaurenter, oplyser, at beslutningen ikke er truffet med let sind.

Ejeren siger, at de importerede råvarer til kæden kommer fra Tyskland, og at udgifterne til indkøb dér er fordoblet, som følge af den islandske krones styrtdyk.

Salg går strygende

Han tilføjer, at salget af burgere på Island aldrig er gået bedre, men at der simpelthen ikke er økonomi i det:

- Det giver ingen mening. Jeg betaler, hvad der svarer til prisen for en god flaske whisky for et kilo løg importeret fra Tyskland, siger ejeren Jon Gardar Odmunsson.

Han vil nu fortsætte burgersalget under et andet navn, hvorefter han kan satse på islandske frem for importerede råvarer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter