Med domme til otte personer har Belgien nu sat punktum for den største retssag i landets historie

Otte personer blev i går dømt for terrorangrebet, der ramte Bruxelles i marts 2016.

Maskklædt politi holdt øje med personerne på anklagebænken under retssagen. Retssalen var blevet indrettet i et tidligere Nato-hovedkvarter udenfor Bruxelles. (Foto: © OLIVIER MATTHYS / POOL, Ritzau Scanpix)

Mere end syv år efter at terrorangrebet fandt sted i den belgiske hovedstad Bruxelles, modtog otte personer i går domme for deres rolle i angrebet, der dræbte 32 personer og sårede flere hundrede.

Dermed er der blevet sat et punktum i den største retssag nogensinde i belgisk historie.

I den særlige retssal, der var blevet indrettet i et tidligere Nato-hovedkvarter, blev de skyldige idømt straffe på op til livstid i fængsel.

Tidligere i år blev de alle fundet skyldige i mord og drabsforsøg for deres medvirken i terrorangrebet, der ramte lufthavnen Zaventem og metrosystemet i Bruxelles i marts 2016.

- Det er en stor lettelse. Sådan siger Pierre-Yves Desaive efter dommen.

Han overlevede en af de to eksplosioner, der ramte lufthavnen.

- Episoden vil altid være en del af vores liv. Retssagen har været lang, den har været hård og stressende. Men vi har også set, hvordan en retsstat fungerer.

Personer fra en af de mange offergrupper, som har været repræsenteret under retssagen, ankommer til retten i går. Blandt ofrene var personer fra mere end 10 lande. (Foto: © Olivier Matthys, Ritzau Scanpix)

Pierre-Yves Desaive er blot én af de næsten tusind mennesker, der ifølge nyhedsbureauet Reuters har været repræsenteret i retssagen. Mange har organiseret sig i offergrupper, som hver har været repræsenteret af en advokat i retssalen.

Også her er der lettelse over, at retssagen nu er slut.

- Jeg har været personligt involveret i den her sag i syv år, siger Guillaume Lys, der er advokat for en af offergrupperne.

- For os er det her et afsluttende kapitel, siger han efter domsafsigelsen.

Idømt stod også bag Paris-angreb

På trods af at han ikke modtog en af de hårdeste domme, stikker særligt én blandt de dømte ud: Franskmanden Salah Abdeslam.

Han var også involveret i terrorangrebet i Paris i 2015. Angrebet kostede 130 mennesker livet, hvoraf størstedelen blev dræbt på spillestedet Bataclan.

Den 34-årige Abdeslam er den eneste overlevende blandt de personer, der udførte angrebet i Paris. Efter angrebet i den franske hovedstad flygtede han til Bruxelles og blev efter en længere menneskejagt fængslet få måneder efter.

Sidste år blev han idømt en livstidsdom i Frankrig for sin rolle i Paris-angrebet. Desuden blev han i 2018 idømt 20 års fængsel efter et skyderi med det belgiske politi, der forsøgte at anholde ham.

Selvom han blev arresteret dage før angrebene i Bruxelles, besluttede juryen, at han alligevel var blandt de medsammensvorne bag, skriver den britiske avis The Guardian.

Han har hele tiden nægtet sig skyldig i at have været involveret i Bruxelles-angrebet, men det var dommer og nævninge altså ikke enige i. Domstolen i Bruxelles valgte ikke at give ham en yderligere straf ud over de domme, han allerede har fået i Frankrig og Belgien.

Og det resultat var han tilsyneladende tilfreds med.

- Han er meget lettet og tog imod dommen med store følelser. Det kunne man se, siger Michel Bouchat, forsvarsadvokat for Salah Abdeslam.

Politiet afspærrede området omkring metrostationen Maelbeek, der blev ramt af eksplosioner en time efter angrebet i lufthavnen tilbage i 2016. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix Denmark)

'Et underjordisk helvede'

Islamisk Stat tog skylden for de selvmordsangreb, der ramte lufthavnen og metrosystemet i den belgiske hovedstad.

Efter angrebet fandt sted i 2016 har de belgiske myndigheder opjusteret det officielle dødstal fra angrebene til 35, efter at have fundet en forbindelse mellem de traumer, ofrene pådrog sig, og tre senere dødsfald.

I juli mindede præsidenten for domstolen i Bruxelles, Laurence Massart, juryen om de ødelæggelser, som terroristerne forårsagede i myldretiden om morgenen den 22. marts 2016.

Efter angrebet blev særligt dette billede af to kvinder i lufthavnen Zaventem set af mange. Selvmordsangrebet i lufthavnen dræbte 15 personer og skadede flere hundrede. (Foto: © KETEVAN KARDAVA, Scanpix Denmark)

Ifølge The Guardian beskrev Massart det ”ufattelige kaos”, der opstod, da to eksplosioner ramte check-in-området i lufthavnen, hvor 15 mennesker blev dræbt og hundredvis såret. En tredje eksploderet bombe blev fundet timer senere.

- Stilheden blev brudt af råbene om hjælp, en kontrast til den totale glæde få øjeblikke forinden, sagde hun.

En time efter forvandlede en anden gruppe selvmordsbombere metrostationen Maelbeek til et ”underjordisk helvede” som ofrene ifølge Massart ”aldrig vil glemme”.