Med risiko for fængselsstraf: Thailands unge protesterer

Demonstranterne kræver parlamentet opløst, monarkiets magt begrænset og en ny forfatning.

Dagens demonstration sker på årsdagen for militærkuppet i 2006, som var det første kup i det 21. århundrede i Thailand. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

Med maske, flag og tre fingre i vejret stimlede tusindvis af demonstranter i dag sammen i Thailands hovedstad, Bangkok.

Demonstranternes besked var klar: Opløs parlamentet, begræns monarkiets magt og udarbejd en ny forfatning.

I menneskeslanger gik de rundt i byens gader og råbte på et opgør. Det lokale politi melder, at mindst 18.000 mennesker var mødt op.

- Ned med feudalisme. Længe leve folket, sang de fremmødte ifølge Reuters.

Dagens demonstration kommer efter en sommer, hvor hele landet og især Bangkok har været præget af demonstrationer næsten dagligt.

- Det er en slags ungdomsoprør. Det er helt overvejende unge mennesker, studerende og gymnasieelever, som støtter op om den forandringsproces, man ønsker at sætte i gang, lyder det fra Mikkel Tofte Jørgensen, thailandskender og forfatter til "Turen går til Thailand".

  • Protestbevægelsen er kendt for at vise tre fingre i vejret. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)
  • Symbolet er blandt andet en reference til Hunger Games-trilogien, hvor tegnet også betyder et oprør med systemet. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
  • Demonstranten er ledet af en ungdombevægelse, der kræver, at parlamentet opløses, mindre magt til monarkiet og at en ny forfating udarbejdes. (Foto: JACK TAYLOR © Scanpix)
  • Op mod 10.000 mennesker var forventet at møde op til dagens demonstration. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)
1 / 4

Opgør med systemet

Den siddende regering kom til magten i 2014 ved et militærkup. Sidste år afholdt landet sit første valg siden kuppet, hvor regeringen blev genvalgt.

Valgresultatet fik dog kritik af oppositionen, der mente, at der var blevet manipuleret med stemmerne.

- Militærregeringen er den samme, selv om den har fået en demokratisk jakke på, siger Mikkel Tofte Jørgensen.

Parallelt har landets konge levet i eksil i Sydtyskland og kun besøgt Thailand, når det har behaget ham, forklarer Mikkel Tofte Jørgensen. På samme tid har kongen også blandet sig i den politiske situation, og sidste år tog han kontrollen over to militære enheder, hvilket har fået ham i modvind.

Ungdommeligt mod over for majestætsfornærmelse

Mikkel Tofte Jørgensen vurderer, at regeringen på et tidspunkt bliver nødt til at komme med nogle indrømmelser - især når det gælder forfatningen. Det er i højere grad kravet om, at monarkiet skal begrænses, der kan give problemer for protestbevægelsen.

Her ses Kong Maha Vajiralongkorn med sin hustru og deres datter. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)

- Kampen og problemet kan komme til at stå ved de krav, som er rejst over for monarkiet. Vi har at gøre med et land, som har en meget stram lov om majestætsfornærmelse, siger han og understreger, at man aldrig før har hørt krav af den kaliber om at begrænse landets monarki.

- Det er skelsættende og ungdommeligt mod, der vinder ind. Personen, der satte målene, er allerede blevet hevet ind til afhøring, siger han.

  • Demonstrationen i Bangkok skal efter planen strække sig over to dage. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)
  • Her har nogle samlet en collage med billeder er primerministeren og regeringsmedlemmer, hvor demonstranter kan kaste maling mod deres billede. (Foto: VIVEK PRAKASH © Scanpix)
  • Demonstranterne her har også valgt at bære masker med primerministeren ansigt. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)
  • Demonstrationen handler om demokrati og et opgør med landets regler. (Foto: Diego azubel © Scanpix)
  • Demonstrationen sker efter, at primerministeren appallerede til, at arrangementet blev aflyst på grund af risiko for smitte. Dagen igennem har flere demonstranter båret maske. (Foto: JACK TAYLOR © Scanpix)
  • Det er dog ikke længere kun unge, som går på gaden. Flere ældre generationer støtter op om deres krav. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)
1 / 6

Thailand har tidligere i sin historie haft studenteroprør, som har stået på i månedsvis, forklarer Mikkel Toft Jørgensen, hvor det endte med voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter.

- Rent historisk er der et ar, som dog på samme tid understreger, at der er et kæmpe mod hos de unge mennesker, som går på gaden og insisterer på forandringer, siger han og pointerer, at man i Thailand kan blive fængslet i op til 15 år for at fornærme monarkiet.