Medicinalgigant i betalingsstandsning efter milliardforlig om rolle i opioidkrisen

Purdue Pharma er blevet sagsøgt af mere end 2.000 amerikanske institutioner.

Purdue Pharma har afsat mere end ti milliarder dollar, som skal gå til forliget i et massesøgsmål. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Endnu et stort amerikansk medicinalselskab må tage konsekvensen af sin rolle i 'opioidkrisen' i USA, der har kostet næsten 400.000 amerikanere livet og gjort millioner afhængige.

Purdue Pharma indgik for nylig et milliardforlig i et stort massesøgsmål og er nu som konsekvens deraf gået i betalingsstandsning.

Det skriver flere medier, heriblandt CNN.

Som en del af processen afsætter selskabet mere end ti milliarder dollar - 67 milliarder kroner - til at betale sagsøgerne.

Purdue Pharma har tjent milliarder på det kraftige smertestillende middel Oxycontin, der er en form for opioid. Flere opioider er mere end 100 gange stærkere end morfin og 50 gange stærkere end heroin.

Selskabet er blevet sagsøgt af mere end 2.000 delstater, amter og andre institutioner for at være medansvarlig for opioidkrisen ved at bruge aggressiv markedsføring til at nedtone risikoen for afhængighed.

Selskabet opløses og føres videre i nyt selskab

I sidste uge indgik selskabet et foreløbigt forlig med cirka halvdelen af alle sagsøgere. Perdue Pharma vil derfor overdrage sine værdier i form af de ti milliarder til en fond, der styres af sagsøgerne.

Selskabet vil derefter blive opløst og ført videre i et nyt selskab, der skal producere medicin mod overdoser.

Betalingsstandsningen sker for, at selskabets værdier kan komme de berørte af opioidkrisen til gode. Det siger selskabets bestyrelsesformand Steve Miller.

- De her forlig forhindrer at der spildes hundrede millioner af dollars og år på langvarige retssager. I stedet vil det give afgørende ressourcer til samfund over hele landet, der forsøger at håndtere opioidkrisen, siger han ifølge CNN.

Purdue Pharma står bag lægemidlet Oxycontin. (Foto: GEORGE FREY © Scanpix)

Den stenrige Sackler-familie, der ejer Purdue Pharma, er gået med til at betale tre milliarder dollar af egen lomme. Familien afgiver også ejerskabet over det nye selskab.

'Et slag i ansigtet'

Det er dog langt fra alle, der er tilfredse med aftalen. En lang række sagsøgere bakker ikke op om beslutningen om at indgå forlig og vil derfor fortsætte kampen med Perdue Pharma.

Heriblandt statsadvokaten i staten Pennsylvania, Josh Shapiro. Han sagde i sidste uge, at 'sagen langt fra er slut'.

- Denne aftale er et slag i ansigtet på alle, som har måtte begrave en, de holder af på grund af familien Sacklers destruktion og grådighed, sagde han.

Flere amerikanske delstater vil have Sackler-familien til at afsætte flere af deres egne penge til forliget, og de stiller spørgsmålstegn ved værdisættelen af forliget på ti milliarder. Ifølge The Guardian kan deres modstand skabe problemer for konkursprocessen.

Medlemmer af Sackler-familien står også over for søgsmål om, at de skulle have misinformeret læger og patienter om risikoen for afhængighed og overdosis.

130 dør af opioider hver dag

Problemerne med opioider er eskaleret i ekstrem grad i USA de seneste år, og flere dør nu af stoffer end af trafikulykker og skydevåben.

Hver dag dør 130 amerikanere af opioider, og flere eksperter vurderer, at over to millioner amerikanere er afhængige af medicinen. Præsident Donald Trump har udråbt det til en national krise.

I 1990'erne indledte Purdue Pharma en kampagne, der skulle få læger til at udskrive flere recepter på OxyContin. I 1992 blev 112 millioner recepter udskrevet, og i 2012 var tallet steget til 282 millioner.

Opioider bliver også brugt herhjemme, men for nogle år siden blev Sundhedsstyrelsen opmærksom på risikoen efter flere dødsfald, og der er siden kommet mere fokus på brugen af stofferne.