Medie: Assange slipper for sexanklage i Sverige

Sagen mod Wikileaks-grundlæggeren Julian Assange om et sexovergreb i Sverige bliver nu droppet, skriver svensk medie.

I to år har Wikileaks-grundlæggeren Julian Assange opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Nu må de svenske myndigheder droppe en sag mod Assange for tre sexovergreb på en svensk kvinde, fordi anklagemyndigheden ikke har kunnet få lov at afhøre Assange. (Foto: JOHN STILLWELL © Scanpix)

Det svenske retsvæsen dropper nu en fem år gammel sag om sexovergreb mod Wikileaks' grundlægger, Julian Assange.

Årsagen er, at de svenske anklagemyndigheder ikke har kunnet undersøge sagen til bunds inden sagen falder for forældelsesfristen på fem år, skriver dn.se.

Julian Assange er mistænkt for at have forgrebet sig på en svensk kvinde af tre omgange tilbage i 2010.

De tre seksuelle overgreb fandt angiveligt sted den 13., 14. og 18. august 2010, men da der er en forældelsesfrist på fem år for sådanne sager om tvungen sex og overgreb i Sverige, falder første anklage i sagen allerede i morgen for fristen - og i næste uge falder den sidste anklage for samme tidsfrist.

Assange befinder sig lige nu på Ecuadors ambassade i London - og da Ecuador flere gange har afvist Sveriges krav om at afhøre Assange, ser det nu ud til, at sagen må frafaldes.

De svenske myndigheder ser ellers ud til endelig at have fået et gennembrud i forhandlingerne om et retssamarbejde med Ecuador, som forventer at starte forhandlinger med Sverige på fredag om, hvordan en mulig afhøring af Julian Assange kan foregå.

- Det accepterede Ecuador i mandags, men vi behøver mere tid for at kunne forberede os, siger Cecilia Riddselius, der er chef for den svenske anklagemyndighed under Justitsministeriet.

Det betyder, at sexanklagerne når at udløbe før afhøringerne kan komme i gang.

Kvinde bag sexanklage: Vil bare leve mit liv

Kvinden, som fortalte politiet om sexoverfaldene fra Julian Assange, er både lettet og skuffet over, at mistanken mod Wikileaks-grundlæggeren aldrig er blevet udreddet.

- Det er en todelt følelse. hun har hele tiden været parat til at stille op til en retssag. Men samtidig er hun lettet, for der er gået fem år og hun vil gerne have til bare at leve sit liv nu, siger kvindens advokat Claes Borgström til dn.se.

Assange slipper ikke for voldtægtssag

Selv om Julian Assange altså ser ud til at slippe fra anklagerne om overfald mod den svenske kvinde, så fastholder den svenske anklagemyndighed mistanken mod Assange for et andet sexoverfald, der også skulle være foregået i Sverige.

I det andet tilfælde er der tale om en voldtægtssag, og da anklagerne her er endnu mere alvorlige, er udløbsfristen for sagen yderligere fem år fremme i tiden.

- Anklageren vil stadig have sat et forhør op om den mistanke, siger Karin Rosander, informationsdirektør hos den svenske anklagemyndighed, ifølge dn.se.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk