Medie: Islamisk Stats kalif er ikke andet end en kransekagefigur

Det tyske ugemagasin, Spiegel, har fået fat i dokumenter, der viser, at Islamisk Stats kalif, Abu Bakr Al-Baghdadi blot er en stråmand.

Ifølge papirer fundet hos Islamisk Stats chef-strateg, Haji Bakr, er Islamisk Stats kalif, Abu Bakr al-Baghdadi, blot en kransekagefigur med det formål at give Islamisk Stat et "religiøst ansigt". (© AL-FURQAN MEDIA)

Den tyske krigskorrespondent Christoph Reuter har fået fingre i dokumenter, der viser motorrummet bag Islamisk Stat: Hvordan det er organiseret, hvem der er leder for hvem og hvordan alle kontrollerer alle.

Dokumenterne blev i sin tid beslaglagt hos Islamisk Stats 'strategiske overhoved' Haji Bakrs hjem, efter han blev likvideret af oprørere i januar 2014.

Af dem fremgår det, at Islamisk Stat ikke er det mindste baseret på islam, men at religionen alene er løftet op som bevægelsens hellige mål, fordi arkitekterne bag, som alle er afsatte chefer fra Saddam Hussein-regimet, har ønsket at skabe en folkelig bevægelse og udnytte den stærke islamtro i Syrien og Irak. Det skriver Christoph Reuter i Der Spiegel og i en bog, der udkom mandag "Die Schwarze Macht".

Besluttede sig for indsætte 'kalif'

I papirerne kan man læse, at muslimer, som tilsluttede sig Islamisk Stats ekstreme tolkning af Sharia blot blev kaldt "implementeret"

Haji Bakr skriver selv i dokumenterne, at Islamisk Stat ikke er baseret på profetens overleveringer, men at islam er taget med, for at udnytte troen i befolkningen.

Det var baggrunden for, at Haji Bakr og en mindre kreds af tidligere officerer i den irakiske efterretningstjeneste, i 2010 placerede Abu Bakr al-Baghdadi i spidsen af bevægelsen. Først som emir og siden som kalif.

Nationalistisk bevægelse

Al-Baghdadi er gejstligt uddannet og har angiveligt en ph.d.-grad i islamiske studier fra Universitet for Islamstudier i Baghdad-forstaden Adhamiyah.

Planen med hans indsættelse var at give den nationalistiske bevægelse et "religiøst ansigt".

- Hajib Bakr var en nationalt ikke islamist, fortæller den irakiske journalist, Hirscahm al-Haschimi om den tidligere karriereofficer og senere chefstrateg for Islamisk Stat.

Tro er ikke nævnt med et ord i de mange dokumenter, som Spiegel har fået fingrene i. De kredser alene om at indrette noget, der bedst kan sammenlignes med DDR's stasisamfund, hvor mange er angivere, og alle anmelder alle.

Den strategi viste sig særdeles effektiv: I de første seks måneder af 2014 indtog Islamisk Stat et område på størrelse med Storbritannien.