Tema Nordkoreas missiltrussel

Medie: Nordkorea har foretaget atomprøvesprængning

Et kraftigt skælv er registreret tæt ved et atomprøveanlæg i Nordkorea.

Gen Aoki fra Japans meteorologiske institut fortæller om observationerne fra det, der menes at være en Nordkoreansk atomprøvesprængning. (Foto: KAZUHIRO NOGI © Scanpix)

Nordkorea har i nat dansk tid muligvis foretaget en ny atomprøvesprængning.

USA's Geologiske Undersøgelser (USGS) har registreret en "seismisk" hændelse med en styrke på 5,3 tæt på et atomprøveanlæg i Punggye-ri i Nordkorea. Det skriver blandt andet Reuters.

Også det kinesiske center for jordskælv (Cenc) siger ifølge Reuters, at jordskælvet formentlig skyldes en "eksplosion på jordens overflade".

Japanske aktier i rødt

Få minutter efter eksplosionen gik det japanske aktieindeks Nikkei i rødt.

En kilde i den sydkoreanske regering siger til nyhedsbureauet Yonhap, at der er "en sandsynlighed" for, at Nordkorea har gennemført landets femte atomprøvesprængning.

- Der er høj sandsynlighed for, at det var en atomtest, når man tænker på området og omfanget af jordskælvet, siger regeringskilden ifølge AFP.

Det sydkoreanske militær siger også, at det analyserer skælvets natur, som det regner med vil være Nordkoreas femte atomtest. Den seneste blev gennemført i januar på samme sted i Punggye-ri.

Hårde sanktioner

Sydkoreas militær oplyste mandag i denne uge, at at Nordkorea havde affyret tre ballistiske missiler.

De talrige prøveaffyringer af missiler samt atomprøvesprængningen i januar fik i marts FN's Sikkerhedsråd til at reagere. Rådet besluttede at udvide de internationale sanktioner mod det isolerede land.

Sanktionerne er de hidtil hårdeste. De indebærer blandt andet et forbud mod at købe kul, jern og andre mineraler fra Nordkorea.

/ritzau/