Medie: Russisk 'spionhval' kan i virkeligheden være terapidyr

En skribent mener at have genkendt en tam hvidhval, som er dukket op i Norge.

Norske fiskere befriede i april hvidhvalen for dens seletøj. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

En tam hvidhval, der i sidste måned dukkede op i norsk farvand iført seletøj og vakte international opmærksomhed, er måske alligevel ikke russisk spion.

Muligheden for, at hvalen, der har fået navnet "Hvaldimir" i Norge, var trænet af den russiske flåde - måske endda til at fremføre bomber, dominerede ellers dækningen, da tv-billederne af dyret gik verden rundt.

Men nu skriver det norske Fiskeribladet, at en af bladets tidligere skribenter har genkendt hvalen. Den heddder i givet fald "Semjon"og må være undsluppet et anlæg i det vestlige Rusland, hvor den blev brugt som terapidyr for psykisk syge børn.

Trives blandt mennesker

Skribenten, Morten Vikeby, besøgte anlægget, der ligger ved grænsen til Norge, i 2008 og lavede en reportage i samarbejde med en russisk tv-station.

- Jeg genkendte den fra reportagen, vi lavede. Videoen fra dengang viser også, at det er en terapihval. Det er derfor ikke så underligt, at den trives blandt mennesker, siger Morten Vikeby, som fortæller, at Semjon engang imellem blev iført seletøj for at kunne trække en båd med børn.

Han kan dog ikke kan fastslå med sikkerhed, at Semjon og Hvaldimir er en og samme hval.

Se tv-indslaget fra 2008:

Lettet inspektør

Det norske Fiskeridirektoratet er lettet over, at hvalen måske alligevel ikke er et hemmeligt russisk våben.

- Vi har tænkt på spionage og krig, men så er det bare en hval, som vil os mennesker det godt. Helt fantastisk, siger inspektør Jørgen Ree Wiig fra Fiskeridirektoratet til NRK.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk