Tema Krigen i Syrien

Medie: Tyrkiet og Rusland enige om våbenhvile i Syrien

Ifølge Tyrkiets statslige nyhedsbureau er det planen, at våbenhvilen skal træde i kraft ved midnat.

Tidligere på måneden trådte en våbenhvile i kraft i forbindelse med evakueringen af civile og oprørsgrupper fra den østlige Aleppo. (Foto: Str © Scanpix)

Rusland og Tyrkiet er klar med et forslag til en våbenhvile, der skal sætte en stopper for kamphandlingerne i hele Syrien.

Det skriver Tyrkiets statslige nyhedsbureau, Anadolu, som citerer unavngivne kilder.

Ifølge Anadolus oplysninger vil våbenhvilen træde i kraft efter midnat lokal tid. Hverken Rusland eller Tyrkiet har endnu bekræftet oplysningerne.

Forslaget kommer efter Rusland, Tyrkiet og Iran i sidste uge meddelte, at de vi klar til at hjælpe med at forhandle en fredsaftale på plads i Syrien.

Den formodede aftale er udarbejdet udenom de sideløbende FN-ledte fredsforhandlinger, hvor også USA medvirker.

"Terrorister" undtaget

Forslaget vil ifølge Anadolu blive præsenteret for samtlige parter i konflikten i Syrien, og den vil gøre sig gældende i alle de regioner, hvor der lige nu er kampe mellem de styrker, der støtter regimet, og oprørsstyrkerne.

Den vil ikke gælde for de grupper, der betegnes af det syriske regime som "terrorister", lyder det - dog uden at det er nærmere beskrevet, hvem disse grupper er.

I går lød det ifølge Reuters fra Ruslands udenrigsminister, at den syriske regering var i kontakt med oppositionen i forbindelse med kommende fredsforhandlinger. Samtidig lød meldingen fra de saudisk-støttede oprørere, at de intet havde hørt om forhandlinger, men at de bakkede op om en våbenhvile.

Forslaget har til formål at forlænge den våbenhvile, der tidligere på måneden blev etableret for Aleppo, og som gjorde det muligt for tusindvis af civile og oprørssoldater at slippe ud af byens østlige del.