Medie: USA hjalp Saddam Hussein med kemisk angreb

USA sendte i 1988 militære oplysninger til Irak, på trods af at amerikanerne vidste, de ville blive brugt på at angribe fjenden Iran med giftgas.

Kurdiske børn og voksne ligger døde på jorden efter et kemisk angreb med nervegassen sarin udført af Irak den 16. marts 1988. (© Scanpix)

Den amerikanske regering overvejer i øjeblikket, om der skal gribes militært ind i Syrien efter det formodede kemiske angreb i en Damaskus-forstad sidste onsdag.´

Men for 25 år siden var USA selv indblandet i det grusomme kemiske angreb, som Iraks præsident, Saddam Hussein, godkendte i den kurdiske by Halabja under krigen mellem Iran og Irak.

Angrebet dræbte op mod 5.000 mennesker og sårede 10.000.

Ifølge det anerkendte amerikanske magasin Foreign Policy viser hidtil ukendte dokumenter fra efterretningstjenesten CIA, at USA i 1988 sendte oplysninger om iranske troppebevægelser til Irak, på trods af at amerikanerne vidste, at Saddam Hussein ville bruge dem til at angribe iranerne med den dødelige nervegas sarin.

Oberst står frem

USA har siden benægtet at have hjulpet Saddam Hussein med massakren og insisteret på, at han aldrig annoncerede at ville bruge kemiske våben.

Men en pensioneret oberst i det amerikanske flyvevåben, som var militærattache i Bagdad i 1988, fortæller en anden historie til Foreign Policy.

- Irakerne fortalte os aldrig, at de ville bruge kemiske våben. Det behøvede de ikke. Vi vidste det godt i forvejen, siger Rick Francona.

Hans påstand bakkes op af granskede efterretningsdokumenter og interview med andre tidligere officerer, som Foreign Policy har foretaget.

USA ønskede irakisk succes

Forholdet mellem USA og Iran var på frysepunktet, efter at den USA-venlige shah Mohammad Reza Pahlavi var blevet afsat under den islamiske revolution i 1979 og den amerikanske ambassade i Teheran blev angrebet.

Det fik USA til at ønske irakisk succes i krigen mod Iran, men på grund af irakernes rygte var amerikanerne forsigtige med at give landet støtte.

Ifølge den pensionerede oberst, Rick Francona, anså amerikanerne i 1986 irakerne som alt for brutale.

Rapport på Reagans bord

Men allerede året efter forandrede situationen sig, da amerikanske satellitbilleder viste, at Iran havde samlet tropper og udstyr øst for Basra i det sydlige Irak.

Et fotografi, som blev hele billedet på giftgas-angrebet på den kurdiske by, Halabja. (Foto: © IRNA, Scanpix)

Amerikanske militæranalytikere frygtede, at Iran ville kunne udnytte et hul i det irakiske forsvar. Det blev til en tophemmelig rapport med titlen "At The Gates of Basrah".

Rapporten havnede på USA's daværende præsident, Ronald Reagans bord og ifølge Rick Francona gav han besked til sin daværende forsvarsminister Frank C. Carluccci om, at en iransk sejr ville være uacceptabel.

Det førte til, at USA besluttede sig for at dele oplysningerne om det iranske militærs placering og bevægelser med Saddam Hussein.