Medie: Vi har identificeret den anden mistænkte bag Novichok-angreb

En russisk oberst er mistænkt for nervegiftangrebet i Salisbury. Nu er hans medsammensvorne også identificeret.

¨Personale iført beskyttelsesdragter opsætter et beskyttende telt over den bænk hvor den tidligere spion Sergei Skripal og hans datter blev fundet i Salisbury. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

For halvanden uge siden kunne det undersøgende medie Bellingcat afsløre, at den ene mistænkte for nervegiftangrebet på en tidligere russisk spion og hans datter i Salisbury er en højstående russisk oberst.

Nu mener mediet også at kunne afsløre identiteten på den anden mistænkte.

I en artikel til aften skriver Bellingcat, at det drejer sig om en navngivet militærlæge, som, ligesom obersten, arbejder for den russiske efterretningstjeneste, GRU.

Mediet kan fremlægge billeder, som ifølge Bellingcat endegyldigt identificerer personen, der rejste til London fra Moskva kort før attentatforsøget under dæknavnet Alexander Petrov.

- Bellingcats idenfikationsproces bygger på adskillige åbne kilder, vidnesbyrd fra folk som kender personen, såvel som kopier af identifikationspapirer, deriblandt kopier af hans pas, skriver Bellingcat.

Blev rekrutteret i 2010

Bellingcat skriver, at GRU-militærlægen ifølge mediets research er endnu sværere at finde præcise oplysninger om end den dekorerede russiske oberst, som rejste til England under dæknavnet Ruslan Boshirov.

Undersøgelserne har dog vist, at han er født i juli 1979 og dermed er 39 år gammel. Han er uddannet på et medicinsk lægeakademi og har trænet som militærlæge i den russiske flåde.

Herfra blev han rekrutteret af GRU, og modtog sin dækidentitet Alexander Petrov i 2010. I perioden 2011-2018 skal han have rejst vidt og bredt, deriblandt flere gange til Ukraine.

Bellingcat skriver, at mediet offentliggør en fuld gennemgang af, hvordan det fandt frem til lægens identitet i morgen.

Hævdede de var turister

De to, som nu er blevet identificeret som ansatte ved GRU, blev efterlyst af Storbritannien i starten af september, efter at en stor undersøgelse havde fastslået, at det var dem, som stod bag mordforsøget.

Senere stod de frem på den russiske præsident Putins opfordring.

Over for det russiske statsstyrede medie Russia Today afviste de, at de stod bag nervegasangrebet og påstod, at de i stedet havde været turister. De var i den sydengelske by for at se Salisburys "berømte katedral og dens 123 meter høje spir".

Sergei Skripal og hans datter blev søgt myrdet med nervegiften novichok. Sandsynligvis var den smurt på dørhåndtaget til det hus hvor de boede.

Attentatet skete i marts. Begge overlevede. En tilfældig britisk kvinde døde til gengæld, da hun senere rørte ved rester af giften.