Medier: Irans statsadvokat påstår, at landets moralpoliti opløses

Siden september har der været protester i Iran og verden over, efter den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt.

Et arkivbillede fra 2007, der viser en iransk politibetjent tale med en kvinde, der er blevet anholdt for at klæde sig "upassende" ifølge præstestyrets regler. (Foto: © BEHROUZ MEHRI, Ritzau Scanpix)

Efter måneder med store protester over det iranske præstestyre er det berygtede moralpoliti i Iran blevet opløst.

Det siger landets statsadvokat, Mohammad Jafar Montazeri, ifølge flere medier, deriblandt BBC og New York Times, på en konference i den iranske hovedstad, Teheran.

Her blev han angiveligt spurgt af en reporter, hvorfor moralpolitiet opløses, hvortil han angiveligt svarede, at det ikke havde nogen forbindelse til landets dømmende magt.

Ifølge nyhedsbureauet dpa bekræftede han efterfølgende over for den lokale avis Shargh, at moralpolitiet nu nedlægges.

- Moralpolitiet er blevet opløst, men den dømmende autoritet fortsætter med at overvåge befolkningens adfærd, lyder det fra Montazeri.

Ingen andre myndigheder i Iran har kommenteret eller bekræftet statsadvokatens udtalelser.

Ifølge BBC ligger kontrollen med moralpolitiet desuden under justitsministeriet og ikke domstolene, som statsadvokaten hører under.

Og hvis moralpolitiet opløses, er det uvist, om det vil få betydning for landets stramme lovgivning om kvinders påklædning, der var katalysator for de store demonstrationer.

Iranske fodboldfans under VM i Qatar, der har medbragt det iranske flag med ordene "Kvinde, liv, frihed", der er blevet et slagord for demonstranter. Med sig har de også en fodboldtrøje med Masha Aminis navn og hendes alder, da hun døde. (Foto: © Giuseppe Cacace, Ritzau Scanpix)

Døde i politiets varetægt

Moralpolitiet i Iran er berygtede for deres hårdhændede behandling af folk, der overtræder landets regler om blandt andet religiøs påklædning.

Det var også dem, der arresterede den 22-årige kurdiske kvinde Jina Mahsa Amini, der 16. september døde i politiets varetægt.

Hun var få dage forinden blevet anholdt i Teheran, fordi myndighederne mente, at hun havde forbrudt sig mod reglerne om korrekt påklædning, der blandt andet foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde.

Efterfølgende begyndte folk i tusindvis at demonstrere for kvinders rettigheder i landet, og det bredte sig i de følgende uger til flere steder verden over.

Demonstrationerne har siden hen udviklet sig til en generel protest mod det islamiske præstestyre, der har ledet landet siden 1979. Og under det iranske fodboldlandsholds kampe under VM i Qatar har der været flere sammenstød mellem iranske fans, der politisk var på hver deres side.

Ifølge flere NGO'er har hundredvis af mennesker mistet livet under urolighederne i Iran.

De råber død over diktatoren. Men kan de iranske kvinder vælte præstestyret? Det kan du blive klogere på i videoen her.