Medier: McCain ville ikke have Trump med til sin begravelse

Den afdøde senator var en af præsidentens største republikanske kritikere.

John McCain (tv) og Donald Trump. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

- Den skade, som præsident Trumps naivitet, egoisme, selvmodsigelser og sympati for autokrater har forvoldt, er svær at opgøre.

Sådan lød skudsmålet om USA's præsident Donald Trump fra den nu afdøde senator John McCain så sent som i sidste måned.

Fjendskabet mellem de to partifæller stak så dybt, at John McCain bad om, at Trump ikke deltager i hans begravelse. Det oplyser medier som CNN og AFP i dag.

Til gengæld skal McCain have udtrykt ønske om, at de tidligere præsidenter George W. Bush og Barack Obama taler ved begravelsen.

Krigshelt eller ej

John McCain og Donald Trumps fejde tog fart, da Donald Trump i 2015 meddelte, at han gik efter at blive Republikanernes præsidentkandidat.

McCain, der selv forsøgte at blive præsident to gange, beskyldte Trump for at "fyre op under de skøre", da forretningsmanden på et valgmøde kaldte mexicanere for "voldtægtsforbrydere".

Trump skød tilbage - blandt andet ved at sige, at han ikke synes, at McCains fangenskab under Vietnam-krigen gjorde ham til en krigshelt.

- Jeg kan bedst lide folk, der ikke bliver fanget, sagde Trump.

Efter at Donald Trump blev valgt som præsident, stillede John McCain sig flere gange i vejen for præsidentens politik.

I en afgørende afstemning i Senatet, der skulle fjerne Barack Obamas sundhedsreform, lå afgørelsen for eksempel i John McCains hænder, og han stemte nej.

De foreløbig planer for John MCCains begravelse viser, at vicepræsident Mike Pence vil repræsentere regeringen, skriver New York Times.