Medier: Trump vil ikke bekræfte atomaftale - men heller ikke rive den i stykker

USA’s præsident vil forsøge at finde en mellemvej, når han i aften skal holde tale om atomaftalen med Iran.

Trump har modvilligt bekræftet atomaftalen to gange indtil videre.  (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Når USA’s præsident i aften taler om atomaftalen med Iran, vil han lægge afstand til aftalen, men samtidig vil han dog ikke rive aftalen helt i stykker.

Det rapporterer aviserne New York Times og The Guardian, der har talt med embedsmænd, som er orienteret om præsidentens intentioner.

Ifølge New York Times vil Trump i aften sige, at han ikke vil anerkende, at Iran overholder aftalen, og at aftalen er i USA’s interesse.

Præsidenten skal nemlig bekræfte eller afvise aftalen hver tredje måned. Trump har modvilligt bekræftet aftalen to gange indtil videre.

Og hvis han undlader at bekræfte aftalen, ryger den over i Kongressen, hvor det så er medlemmerne, der skal afgøre, om sanktionerne mod Iran skal genindføres og dermed reelt skrotte aftalen.

Men Trumps administration har ifølge New York Times gjort det klart, at man ønsker at beholde aftalen, som den er – i hvert fald indtil videre.

Røde linjer

I stedet for helt at droppe aftalen vil Trump bede Kongressen om at indføre ’trigger points’, en slags røde linjer, og hvis de overskrides, vil de tidligere sanktioner blive genindført.

De røde linjer kan blandt andet være, hvis Iran fortsætter med at affyre ballistiske missiler, eller hvis de amerikanske efterretningstjenester konkluderer, at Iran kan fremstille et atomvåben på under et år.

Trumps beslutning kom efter en intens debat internt i Trumps regering, skriver New York Times. Udenrigsminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis argumenterede for, at det var i nationens sikkerhedsmæssige interesse at beholde aftalen, og de lykkedes med at tale Trump fra at skrotte aftalen totalt lige nu.

Steffen Gram: Atomaftale i respirator

Ifølge DR’s internationale korrespondent, Steffen Gram, er der tale om en mellemvej.

- Så man kan sige, at atomaftalen lever stadig, men at den ligger i respirator, siger Steffen Gram.

Ifølge USA’s efterretningstjeneste og inspektørerne, der holder øje med Irans atomprogram, overholder Iran aftalen med få undtagelser.