Medier: USA's vicejustitsminister kan være på vej ud

Rod Rosenstein er manden, der satte Robert Mueller i spidsen for Rusland-undersøgelse.

Vicejustitsminster Rod Rosenstein blev sat i spidsen for Rusland-undersøgelse, da justitsminister Jeff Sessions erklærede sig for inhabil. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

USA's vicejustitsminister, Rod Rosenstein, kan have sidste dag på jobbet.

Flere amerikanske medier skriver, at Rosenstein har tilbudt at tage sin afsked, og at forventede at blive fyret i dag.

Nyhedsbureauet Bloomberg oplyser, at Rosenstein mundtligt har sagt op overfor stabschef John Kelly, og at Det Hvide Hus har accepteret afskedsbegæringen.

Der hersker dog forvirring om situationen.

Tv-stationen NBC oplyser for eksempel, at Rosenstein ikke har sagt op og har insisteret på, at Det Hvide Hus må fyre ham, hvis de vil af med ham.

Rosenstein er netop nu i Det Hvide Hus for at få afklaret sin fremtid.

Rod Rosenstein er manden, der satte Robert Mueller i spidsen for justitsministeriet undersøgelse af den mulige forbindelse mellem Rusland og Donald Trumps valgkampagne.

- Rosenstein har længe været skydeskive for klager fra præsident Trump, fordi han ser hele undersøgelsen af forholdet til Rusland som en heksejagt, siger USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz.

Hvis han forlader jobbet som vicejustitsminister, kan der opstår tvivl om Rusland-undersøgelsens fremtid.

- Det rokker ved hele efterforskningen, fordi vicejustitsministeren er en nøglefigur. Han er den person, som Robert Mueller går til, når han vil foretage en ransagning eller gøre noget andet, som han synes er vigtigt for efterforskningen. Så er det Rod Rosenstein, som skal godkende det, siger Steffen Kretz.

- Så hvis han forsvinder, opstår der tvivl om hele Rusland-undersøgelsen, og meget vil så afhænge af, hvem Donald Trump udnævner som hans afløser.

Vicejustitsministeren fik ansvaret for Rusland-undersøgelsen, da justitsminister Jeff Sessions erklærede sig inhabil i sagen. Det skete, da det kom frem, at Sessions havde været i kontakt med Ruslands ambassadør i USA, da han var rådgiver for Trump under præsidentvalgkampen.

Baggrunden for vicejustitsministerens usikre fremtid i jobbet menes at være, at det i sidste uge blev rapporteret i New York Times, at han sidste år undersøgte muligheden for at få Donald Trump erklæret uegnet til jobbet som præsident, og at han forslog at lave hemmelige optagelser af præsidenten.

Rod Rosenstein har afvist historien, som han kalder "fejlagtig og faktuelt forkert".

Opdateret: En tidligere version af artiklen citerede amerikanske medier for, at Rod Rosenstein var gået af. Det er siden blevet modsagt af andre medier. Ingen af versionerne er blevet officielt bekræftet.

Facebook
Twitter