Mediernes nye våben mod Trump: Faktatjekker mens han taler

Trumps utraditionelle stil har fået medierne til at bruge nye og utraditionelle metoder, fortæller USA-korrespondent.

Da Donald Trump skiftede mening på spørgsmålet om japanske atomvåben, skiftede tv-stationen CNN sin overskrift. (© CNN.com)

Da Donald Trump i juni tonede frem i den direkte sendeflade på den store, amerikanske nyhedsstation CNN, var det for at forsvare sig mod endnu et angreb fra demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton.

Clinton havde angrebet Donald Trump for at ville give Japan lov til at bruge atomvåben til at forsvare sig. Noget, som Trump afviste på CNN.

- Det er en løgn om min udenrigspolitik, at hun sagde, jeg vil have Japan til at få atomvåben. Helt ærligt, sagde Trump.

Kort efter ændrede CNN sin overskrift i den grafik, der kører i bunden af tv-skærmen. Nu stod der:

”Trump: Jeg har aldrig sagt, Japan skal have atomvåben (Det gjorde han)”.

Dermed faktatjekkede CNN stort set med det samme udtalelserne fra Trump og gjorde seerne opmærksom på, at præsidentkandidaten nu havde skiftet mening, selvom han selv nægtede præcis det.

Nye metoder mod ny type kandidat

Eksemplet herover er et godt eksempel på, at medierne har været nødt til at tænke utraditionelt for at dække en utraditionel kandidat som Trump, fortæller DR Nyheders USA-korrespondent Johannes Langkilde.

- Medierne har følt, at de er nødt til at afsøge nye metoder i dækningen af Trump. Det skal formentlig ses som et udtryk for, at de er frustrerede over, at kandidaten får lov at sige noget, som ikke er rigtigt og selvmodsigende, siger han og uddyber:

- Jeg tror, medierne har indset, at Trump har valgt et våben, de ikke har oplevet tidligere. Men det er også et problem, fordi vi som journalister lærer at være objektive.

Også den - i amerikansk kontekst - venstreorienterede tv-station MSNBC er begyndt på samme praksis. Trumps modsvar er det samme, som han benyttede sig af igennem hele valgkampen: Medierne er forudindtagede og korrupte.

Hvordan de amerikanske vælgere tager imod mediernes nye tilgang til Trump afhænger derimod af, hvem man spørger. For mens venstreorienterede vælgere klapper i hænderne, så anklager Trump-tilhængerne medierne for bevidst at være unfair. Noget, som de til tider kan have en pointe i, siger Johannes Langkilde.

- Man kan meget vel diskutere, om det er fair, og de går over grænsen. For man må også til en vis grad give Trump ret i, at nogle medier til tider fejlfortolker det, han siger.

Medier fejlfortolker Trump

Han fremhæver denne uges eksempel, hvor Donald Trump er blevet beskyldt for at opfordre til at skyde Hillary Clinton. I en tale sagde Trump, at:

- Hvis Hillary får lov til at vælge højesteretsdommerne, er der intet, I kan gøre.

- Og dog.... til tilhængerne af Second Ammendement (retten til at bære våben red.) er der måske, sagde han.

Men det kan ikke nødvendigvis tolkes sådan, vurderer Johannes Langkilde.

- Det er verden over blevet udlagt som om, at Donald Trump opfordrede til at skyde Hillary Clinton. Det ved vi faktisk ikke. Han kan også have hentydet til, at de kunne bruge deres politiske magt. Problemet er, vi har med en kandidat at gøre, der i bedste fald er så uklar, at der er et ekstremt stort rum for fortolkning.

Herunder et andet eksempel på, hvordan CNN faktatjekkede en påstand fra Eric Trump, der hævdede, at hans far havde givet en undskyldning til Khan-familien, som han tidligere havde kritiseret.

https://twitter.com/HaydnHund/status/761606989197799424

Facebook
Twitter