IS-medlem eller ensom ulv? Uanset hvad gavner natklub-angreb Islamisk Stat

Islamisk Stat tager gerne skylden for angrebet i Orlando, selvom der viser sig ikke at være direkte forbindelse, fortæller mellemøstkorrespondent.

Omar Mateen er udpeget som gerningsmand af myndighederne og svor kort inden angrebet troskab til IS. Ifølge Michael S. Lund, DRs mellemøstkorrespondent, gør det ikke så meget for IS, om der er en direkte forbindelse, fordi det er også er en del af deres strategi at inspirere ”ensomme ulve”. (Foto: © handout, Scanpix)

Omar Mateen svor troskab til terrorgruppen Islamisk Stat (IS) kort før angrebet, der dræbte 50 personer i Orlando i går, og kilder omkring IS siger, at han var IS-medlem.

Uanset om forbindelsen er reel, eller Omar Mateen blot var inspireret af gruppen, så tager IS sandsynligvis gerne skylden, forklarer DRs mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

Det gør nemlig ikke så meget for IS, om der er en direkte forbindelse, fordi det er også en del af deres strategi at inspirere ”ensomme ulve” (enlige angribere, som selv radikaliseres på nettet, red.). IS har i deres propaganda opfordret til, at ekstremister laver denne type angreb.

To strategier

IS har både en strategi med ensomme ulve, hvor man længe har opfordret til autonome angreb, hvor en person handler på egen hånd og slår ihjel inspireret af gruppen.

- Man vil gerne have de her enlige ekstremister, som udfører angreb, fordi det kan de bruge. IS har konsekvent været meget hurtige til at melde ud, at de har haft en rolle ved flere terrorangreb. Fordi så kommer de med på nyhedsbølgen. De begår generelt angreb for at få opmærksomhed, skabe frygt og vise styrke, siger Michael S. Lund.

Gruppen har samtidig en strategi med meget koordinerede angreb, hvor folk er trænet i Syrien og har lært at lave selvmordsveste, som vi så i Paris og Bruxelles. I de tilfælde havde flere involverede direkte forbindelser til Islamisk Stats top, forklarer Michael S. Lund.

Indtil videre ved vi om angrebet i Orlando, at myndighederne oplyser, at gerningsmanden bag masseskyderiet i Orlando ringede til alarmcentralen kort før og svor troskab til IS. Samtidig har nyhedsbureauet Amaq, der har tætte forbindelser til terrororganisationen, rapporteret, at kilder siger, at gerningsmanden Omar Mateen var IS-kriger.

Forbindelsen er dog ikke bekræftet, og myndighederne er ved at efterforske, om den er reel.

Og selvom det til en vis grad er underordnet for IS, da de mener at have en finger med i spillet uanset, så er det er ikke lige meget i forhold til trusselsbilledet.

- Det er vigtigt i forhold til efterforskningen og trusselsbilledet at vide, om IS er i stand til at sidde i Raqqa i Syrien og lave planer for at ramme en natklub i Orlando eller Paris, eller om er det er en mand, der har siddet alene og er blevet inspireret på nettet.

- Om det er det ene eller andet, siger noget om, hvor stærke IS er, og hvor gode de er til at koordinere angreb over landegrænser, siger Michael S. Lund.

IS har tidligere hyldet angreb, hvor gerningsmanden har svoret troskab.

Det så man med Omar El-Hussein i Danmark, hvor intet tyder på direkte forbindelser. Der sagde man også, at han var en af kalifatets soldater. Det samme gjorde sig gældende ved et angreb i Sydney.