For meget om abort: Trump smækker kassen i for FN-agentur

FN-agenturet UNFPA er for involveret i arbejdet med abort, mener USA, der nu skærer i støtten.

Donald Trump foreslog i marts at skære 28 procent af støtten til diplomati og udenlandsk bistand. (Foto: © OLIVIER DOULIERY / POOL, Scanpix)

Det amerikanske udenrigsministerium siger mandag aften lokal tid, at det skærer støtten til FN's Befolkningsfond UNFPA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Agenturet støtter og arbejder for at fremme blandt andet familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

Sidste år støttede USA UNFPA med næsten 76 millioner dollar. Det skriver agenturet på sin hjemmeside.

I et brev til formanden for Senatets udenrigskomité, Bob Corker, skriver udenrigsministeriet, at kassen bliver smækket i, fordi UNFPA "støtter eller deltager i styringen af et projekt, der fremtvinger abort eller ufrivillig sterilisering."

I januar genindførte præsident Donald Trump den såkaldte Mexico City-politik. Den tilbageholder amerikanske midler til internationale organisationer, der udfører eller uddeler information om abort.

Trump udvidede i januar loven, så den nu inkluderer alle former for global sundhedshjælp. Det sikrer, at mindst en halv milliard dollar bliver i USA.

Da loven er meget løst formuleret, har både demokrater og republikanere imidlertid bedt om klarhed i forhold til, hvad loven dækker.

Sagen kort

  • Det er første gang, at Donald Trump skærer i midlerne til FN, som han ofte har kritiseret. USA er den største donor i verdensorganisationen.

  • UNFPA skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at beslutningen er truffet på "en fejlagtig påstand" om, at agenturet støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina.

  • Donald Trump foreslog i marts at skære 28 procent af støtten til diplomati og udenlandsk bistand.

  • Danmark støttede i 2015 agenturet med 46.579.670 millioner dollar (cirka 325 millioner kroner). Det fremgår af UNFPA's hjemmeside.

/ritzau/