For meget tv-kiggeri kan gøre dig aggressiv og kriminel

Timelang isolering foran skærmen som barn risikerer at ødelægge dine sociale evner som voksen, viser studie.

Timelang isolering foran skærmen som barn risikerer at ødelægge dine sociale evner som voksen, viser studie. (Foto: Colourbox)

Børn, der ser overdrevet meget tv, har større risiko for at få aggressive karaktertræk eller ende i kriminalitet som voksne. Det viser et nyt studie fra Universitetet i Otago i New Zealand.

Forskere har undersøgt tv-vanerne for 1000 15-årige, som er født i begyndelsen af 1970'erne. Da børnene nåede 26-års-alderen, blev de igen undersøgt for at se, om der kunne spores en effekt af timerne for skærmen.

Studiet, som er blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Pediatrics, påviser en stor sammenhæng mellem for meget tv-kiggeri som barn og asocial opførsel som voksen.

- Risikoen for at få en dom i en tidlig voksenalder stiger med omkring 30 procent for hver time, et barn bruger foran tv-skærmen på en gennemsnitlig ugedag, siger Bob Hancox, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Overbevisende resultat

Ifølge tv-studiet kan for meget tid foran fjernsynet også øge tendensen til at opleve negative følelser som voksen.

Forskerne slår fast, at studiet er statistisk signifikant, selv når faktorer som intelligens, social status og kontrol fra forældrene er taget i betragtning.

- Vi siger ikke, at tv er skyld i al asocial opførsel, men vores studie tyder på, at ved at reducere antallet af timer foran tv'et kan man til en vis grad reducere asocial adfærd i samfundet, siger Hancox.

Ifølge forskerne skal børn derfor ikke bruge mere end én til to timer om dagen med fjernbetjeningen i hånden.

Isolation er problemet

Studiet anerkender, at indholdet af tv-programmerne muligvis også har indflydelse på børnenes karaktertræk. Men forskerne understreger, at det mere er den timelange isolering foran flimmerkassen, der påvirker de unge mennesker.

- Det er sandsynligt, at overdreven tv-visning bidrager til den asociale adfærd på andre måder, som ikke har noget at gøre med voldelige karaktertræk.

- Disse mekanismer kan omfatte nedsat social interaktion med kammerater og forældre, dårlige uddannelsesmæssige resultater og øget risiko for arbejdsløshed, lyder det i studiet.

Hancox påpeger, at studiet har koncentreret sig om børns tv-vaner før computernes indtog. Nye studier må fastslå, hvilken effekt denne teknologi har på børns adfærd som voksen, siger han.

/ritzau/AFP