Mekka får verdens største ur

Saudi-Arabien indvier et gigantisk bygningsværk i den hellige by, og på toppen tikker verdens største ur. Mekka skal være den nye centrale tidszone.

(© Scanpix)

Verdens muslimer kan i denne uge begynde at sætte deres ur efter en ny standard. I islams helligste by, Mekka, indvier Saudi-Arabien verdens største ur på toppen af en skyskraber, der troner over Den Store Moske.

Projektets fortalere håber, at Mekka i fremtiden vil afløse Greenwich i London som målestok for den såkaldte normaltid ethvert sted på Jorden.

Uret skal tages i brug i denne uge, der er den første uge i den muslimske fastemåned, ramadanen.

Belagt med guld

Urets skive har en diameter på 46 meter. Det er belagt i guld og anbragt i 400 meters højde på den centrale bygning, der vil ende med at rage 601 meter i vejret, skriver det saudiske nyhedsbureau SPA.

Øverst på bygningen vil en skinnende halvmåne lyse op.

Det vil gøre det til verdens næststørste bygning, kun overgået af Dubais Burj Khalifa med 828 meter.

Seks gange så stort som Big Ben

Omkring 250 arbejdere er ved at afslutte arbejdet med at svejse uret fast, skriver SPA.

Urets diameter er seks gange større end Big Bens i London. Det lyses op med to millioner lysdioder, og nedenunder er med stor arabisk skrift indsat ordene "I Allahs Navn".

Ved særlige muslimske højtider vil 16 enorme projektører kunne lyse 10 kilometer op i luften.

Men detaljerne om uret, hvordan det er konstrueret, og hvordan det skal virke, har saudiaraberne langt hen ad vejen holdt som en hemmelighed.

Vil afløse Greenwich

Det enorme ur er svaret på en drøm, som mange muslimer har om at afløse den universelle tidsstandard, som i 126 år er udsprunget af meridianen, der løber gennem Greenwich i London. Det forkortes ofte GMT.

På en konference i Doha i 2008 præsenterede muslimske præster og lærde "videnskabelige" argumenter for, at Mekka er den sande meridian, som verden burde følge. Kort og godt: Greenwich er noget, Vesten har prakket verden på, og Mekka er verdens sande centrum.

Det er kun muslimer, der får lejlighed til at se uret, da ikke-muslimer har forbud mod at besøge Mekka.

Uret i Mekka overtager positionen som verdens største fra et ur på et tyrkisk indkøbscenter.

(Foto: HASSAN BATEL © Scanpix)
FacebookTwitter