Melbourne genåbner efter verdens længste nedlukning

Byen har været lukket ned seks gange, siden pandemien begyndte

Melbourne har haft næsten ni måneder med restriktioner under seks separate nedlukninger siden marts 2020. (Foto: SANDRA SANDERS © Ritzau Scanpix)

Rettelse: der har tidligere stået, at det er 70% af hele befolkningen i Australien, som er vaccineret. Dette er nu rettet til det korrekte; 70% af landets befolkningen, som er over 16 år.

Indbyggerne i den australske storby Melbourne kunne, da klokken slog midnat mellem torsdag og fredag, fejre, at en lang coronanedlukning er ovre.

Siden starten af august har byen været lukket ned - den sjette nedlukning af slagsen.

I alt har Melbourne haft sammenlagt 262 dage med nedlukning siden marts 2020.

Dermed er det den by i verden, der samlet har haft den længste nedlukning.

Den totale nedlukning overgår blandt andet nedlukningen i den argentinske hovedstad, Buenos Aires, der varede i alt 234 dage.

I Melbourne er genåbningen da også blevet fejret. Indbyggere strømmede til byens pubber, restauranter og frisører i de tidlige timer fredag.

Derudover klappede og jublede folk fra deres altaner, mens der lød en uafbrudt tuden fra biler.

- Det var fantastisk at høre horn tude og folk skråle, siger Sally Capp, Melbournes borgmester, til Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Restriktionerne, der altså nu er lempet, har været gældende siden starten af august.

Byens restauranter og caféer genåbner med en kapacitet på op til 20 gæster indendørs og 50 udendørs. Der er i den forbindelse krav om vaccination.

Op til ti gæster må samles i hjemmet. Det er stadig obligatorisk at bære mundbind.

  • "Frihedsfredag" står der på et skilt hos en barbersalon. (Foto: SANDRA SANDERS © Ritzau Scanpix)
  • Byens restauranter og caféer genåbner med en kapacitet på op til 20 gæster indendørs og 50 udendørs. Der er i den forbindelse krav om vaccination. (Foto: SANDRA SANDERS © Ritzau Scanpix)
  • Nu kan borgerne i Melbourne igen komme til frisør. (Foto: SANDRA SANDERS © Ritzau Scanpix)
  • Byen restauranter og caféer er igen åbne for dem, der har fået en coronavaccine. (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Strategi om at være næsten virusfri

Deltavarianten har udfordret den australske regerings strategi om at have så tæt på nul smittede som overhovedet muligt.

Mens Australien i forhold til de fleste andre lande slap nådigt gennem pandemien i 2020 ved at lukke landets grænser og indføre tiltag ved selv de mindste smitteudbrud, så er det først for nylig, at landet er kommet op i gear med vaccinerne.

I det meste af 2021 var Australien også i høj grad forblevet virusfri, indtil en tredje smittebølge med corona, som var drevet af deltavarianten, spredte sig på tværs af den sydøstlige del af landet fra slutningen af juni.

Og de største byer måtte lukkes ned i flere måneder.

11. oktober genåbnede den australske delstat New South Wales, hvor Australiens største by, Sydney, ligger, efter en lang nedlukning.

Lige over 70 procent af landets befolkning over 16 år er fuldt vaccineret.

/ritzau/

FacebookTwitter