Melder sig i dag: Lulas fængsling bliver historisk for Brasilien

En brasiliansk domstol havde givet Lula de Silva til i går aftes til at melde sig selv, men han er stadig på fri fod.

Brasiliens ex-præsident Lula da Silva har natten igennem nægtet at møde til afsoning af en korruptionsdom.

I stedet har han søgt tilflugt i en fagforeningsbygning i Sao Paolo.

Lula skulle være mødt i fængsel i aftes klokken 22 dansk tid, og nu lader det til, at den tidligere præsident har i sinde at følge den henstilling, som en brasiliansk domstol gav ham fredag morgen.

- Flere brasilianske medier skriver, at han har lavet en aftale med det lokale politi om, at han på et eller andet tidspunkt i løbet af i dag vil overgive sig til politiet, fortæller DR’s Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad.

Ingen vej udenom

Den aftale kan man godt forvente, at den tidligere præsident vil overholde, vurderer Kristian Almblad.

- Det vil næsten være for komisk, hvis han ikke gør det. Jeg tror, at den her manøvre med at blive på den her fagforeningsborg, en stor bygning midt i Sao Paolo, omringet af sine støtter, har været et forsøg på at vinde tid og prøve de sidste, juridiske spidsfindigheder.

- Hans advokathold har arbejdet på højtryk, men nu tror jeg, de har indset, at Lula må en tur i fængsel.

Noget for noget

I onsdags blev det slået fast, at Lula ikke får lov til forblive på fri fod, mens han appellerer den fængselsdom på 12 år for korruption, som han fik tidligere på året.

Sagen mod Lula er del af et omfattende sagskompleks, som involverer flere af Brasiliens magthavere og olieselskabet Petrobras.

Anklagerne mod ham var blandt andet, at han har taget imod en luksuslejlighed fra et stort brasiliansk firma til gengæld for ordrer hos olieselskabet Petrobras.

Lulas støtter på gaden i Sao Paolo i nat. (Foto: Pilar Olivares © Scanpix)

Et følsomt øjeblik

Beslutningen om at fængsle Lula vækker vrede og sorg hos den tidligere præsidents mange støtter, fortæller Kristian Almblad.

- Man skal forestille sig, at det her en slags landsfader, der skal i fængsel. Selvom mange brasilianere har vendt ham ryggen, så har han stadig mange, der støtter ham helhjertet og er meget kede af det her.

- Så jeg er spændt på at se, hvordan de reagerer, når han bliver ført ud af bygningen af politiet. Det tror jeg, bliver et meget følsomt tidspunkt i brasiliansk historie.

FacebookTwitter