Meldinger om kampvogne og hårde kampe ved hospital i Gaza: 'En ny normal, at hospitaler på den måde er kampplads i en krig'

Gazas hospitaler er blevet "de farligste steder at opholde sig", advarer Røde Kors, mens Læger Uden grænser kalder situationen i enklaven "hjerteskærende".

Det Indonesiske Hospital i Gaza, som er etableret med indonesisk finansiering, ligger tæt på Jabalia-nabolaget, som tidligere har været udsat for flere store luftangreb. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

I disse timer beretter flere internationale medier om kampe omkring Det Indonesiske Hospital i det nordlige Gaza.

Marwan Abdallah, som er ansat på hospitalet, siger til nyhedsbureauet AP, at kampvogne kan ses fra vinduerne.

- Der er voldsomme kampe omkring os, og man kan hele tiden høre skud og eksplosioner, siger han.

BBC har verificeret en video fra Telegram, der viser fire israelske kampvogne køre forbi omkring 240 meter fra hospitalet.

Inden da lød meldingen fra sundhedsministeriet i Gaza, der er under Hamas' kontrol, at 12 mennesker var blevet slået ihjel på hospitalet som følge af et israelsk luftangreb.

Ifølge ministeriet opholder der sig 700 personer - både patienter og ansatte - på hospitalet.

DR kan hverken be- eller afkræfte meldingerne.

  • Sårede patienter på gulvet på det indonesiske hospital i Gaza den 16. november, efter al-Shifa-hospitalet blev taget ud af brug. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Hospitalets direktør sagde i torsdags til mediet Al Jazeera, at man ikke kunne tage imod flere patienter, fordi hospitalet, der har kapacitet til 140 patienter, havde omkring 500 på daværende tidspunkt. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Sygehuset ligger få kilometer fra al-Shifa-hospital, som den israelske hær stormede i sidste uge. Israel har ved flere lejligheder beskyldt Hamas for at bruge hospitaler til terroraktiviteter.

Røde Kors: Hospitalerne er de farligste steder at opholde sig

Situationen i Gaza er decideret "grusom", lyder meldingen fra Bjarke Skaanning, katastrofechef hos Røde Kors. Han vurderer, at enklavens hospitaler er blevet de farligste steder at opholde sig.

- Situationen i Gaza lige nu er grusom – forstået på den måde, at for læger, sygeplejersker, patienter og selv børn, som ligger i en kuvøse, der er hospitaler det farligste sted at opholde sig, fordi de bliver belejret, og fordi der er kampe omkring dem, siger Bjarke Skaanning.

Der er brug for, at krigens parter flytter kampene væk fra Gazas hospitaler, siger katastrofechefen, som peger på, at situationen i Gaza er ekstraordinær.

- Jeg vil sige, at det er en ny normal, at hospitaler på den måde er kampplads i en krig.

  • Dette foto - som er delt af den israelske hær - viser angiveligt israelske soldater under en militæroperation på al-Shifa-hospitalet den 15. november. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Samme dag har sundhedsmyndighederne i Gaza, som er under Hamas' kontrol, delt en video, der angiveligt viser røgfyldte korridorer som følge af den israelske storm på hospitalet. (Foto: © GAZA MINISTRY OF HEALTH, Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Der har selvfølgelig været situationer rundt omkring i verden, hvor kampene er foregået tæt på hospitaler, og hvor krigens parter har været tvunget til at agere omkring eller mod hospitaler, men vi har ikke set det på den måde, vi ser lige nu, siger Bjarne Skaanning.

- Den sidste måned har kampene foregået omkring hospitaler og på hospitaler på en måde, som vi ikke plejer at se i krigssituationer. Og det er jo, fordi krigens parter ikke har formået at flytte kampene væk fra hospitaler, lyder det fra katastrofechefen.

Dette billede - der er delt af den israelske hær - viser israelske soldater på al-Shifa-hospitalet i sidste uge. (Foto: © IDF, Ritzau Scanpix)

Han peger på, at det er helt afgørende for de ansatte på hospitalerne, at der kommer forsyninger frem.

Derfor er der brug for, at krigens parter finder en løsning, der kan sikre levering af forsyninger, og at patienter kan komme sikkert til og fra Gazas hospitaler, pointerer Bjarke Skaanning, der siger, at hospitalerne "mangler alt".

- Det er ekstremt utilfredsstillende, og når vi kigger på Genève-konventionen og krigens regler, så er det helt centralt at krigens parter sikrer, at basal medicinsk hjælp er til rådighed for civilbefolkningen i Gaza. Og det er den ikke lige nu.

'Hjerteskærende og umuligt at arbejde under'

Den medicinske nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser kan hverken be- eller afkræfte, om den har folk til stede på Det Indonesiske Hospital i Gaza, fordi man i øjeblikket ikke kan få kontakt med sine ansatte i området.

Men organisationens folk i Gaza, som tæller både lokale og internationale ansatte, har den seneste tid fortalt, at de arbejder i frygt for at blive slået ihjel, siger Julia Raavad, analysechef i organisationens danske afdeling.

- De fortæller os, at intet sted er sikkert, lyder det fra analysechefen.

Hun peger på, at hospitaler ifølge krigens regler bør være sikre steder at arbejde, men at virkeligheden i Gaza er en anden.

- Medicinske faciliteter såsom ambulancer og hospitaler har normalt en særlig beskyttelse, men det er sat ud af spil og er under ekstremt pres i denne konflikt, siger Julia Raavad til DR.

WHO oplyste i fredags, at knap 75 procent af Gazas hospitaler ikke længere var funktionelle. (Foto: © Ibraheem Abu Mustafa, Ritzau Scanpix)

Hun siger, at situationen i Gaza er blevet værre i løbet af de seneste dage.

- Vores folk på jorden er udmattede og tæt på at bryde sammen over, hvor forfærdelig situationen er. De fortæller om en helt umulig situation. Vi har i flere uger – men i stigende grad hen over weekenden – hørt ord som kollaps og sammenbrud, og at de fleste hospitaler basalt set ikke fungerer længere, siger Julia Raavad.

- Men der er jo stadig patienter, og der er stadig sundhedspersonale, som føler sig forpligtet til at blive og hjælpe patienterne. Så de forsøger med, hvad der er af midler, men der er ingen vand, ingen elektricitet, ingen operationsstuer, der fungerer, ingen bedøvelsesmedicin eller antibiotika eller mad til patienterne, siger Julia Raavad.

I går lykkedes det Palæstinensisk Røde Halvmåne at evakuere 31 for tidligt fødte babyer fra det hårdt ramte al-Shifa-hospital i Gaza. Ifølge Unicef var der 39 for tidligt fødte spædbørn på hospitalet, men "ulykkeligvis var nogle af dem allerede omkommet", da evakueringen gik i gang. (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)

Hun peger på, at nødhjælpsorganisationen er vant til at arbejde i krigszoner under alvorlige vilkår. Men situationen i Gaza er "rigtig grel" på grund af en kombination af flere faktorer, lyder det.

- Det er en kombination af, at folk ikke har noget sted at flygte hen, at der er en blokade, der forhindrer nødhjælp og nødhjælpsarbejdere i at komme ind, og at der er så intense bombardementer. Det er hjerteskærende og umuligt at arbejde under, siger Julia Raavad.

- Det er uacceptabelt, at vi ikke kan operere i sikkerhed i en situation, hvor der er så mange mennesker, der har brug for lægehjælp, siger hun.

'Skrækkelig' og 'rædselsvækkende' weekend i Gaza

De voldsomme meldinger fra Gaza har stået i kø i løbet af weekenden, hvor der blandt andet har været et blodigt angreb på en FN-skole, mens Læger Uden Grænser har meldt om mindst 70 dræbte efter et israelsk bombardement i Khan Yunes.

Lørdag besøgte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, hospitalet al-Shifa i Gaza By, hvor meldingen lød, at hospitalet har udviklet sig til en "dødszone".

FN-holdet, der besøgte al-Shifa, så en massegrav ved indgangen til hospitalet og fik at vide, at mere end 80 mennesker var begravet der.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk, omtalte i går 48 timers "skrækkelige begivenheder" i Gaza, mens Toby Fricker, chef for kommunikation og partnerskaber hos Unicef, i dag taler om "rædselsvækkende 48 timer".

Volker Türk lader til at henvise til et angreb på den FN-drevne al-Fakhoura-skole i Jabalia-lejren i det nordlige i Gaza i lørdags.

I et opslag på det sociale medie X skriver han blandt andet, at "Drab på så mange på skoler, der er omdannet til tilflugtssteder", mens hundreder flygter fra al-Shifa-hospitalet, er "fuldstændig uforeneligt med beskyttelsen af civile, som det kræves ifølge international lov".

CNN beretter, at man set videoer, hvor man kan se en række lig i lokaler på skolen - herunder flere kvinder og børn. Det israelske militær siger til det amerikanske medie, at man undersøger hændelsen, men ikke har yderligere kommentarer.

Ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza blev mindst 50 mennesker dræbt ved angrebet.

DR kan ikke be- eller afkræfte meldingen.

Chefen for FN-organisationen UNRWA, Phillippe Lazzarini, pegede i lørdags på, at dusinvis meldes dræbt på al-Fakhoura-skolen:

UNRWA-chefen taler blandt andet om "ren og skær rædsel", efter to FN-skoler blev ramt af bombardementer i løbet af et døgn. (Foto: © Screenshot fra X)