Tema Krigen i Syrien

Mellemøst-kender om henrettelse: Det gør kun ondt værre

Saudi-Arabiens henrettelser af en lærd shiamuslim og 46 andre optrapper konflikten med Iran.

Henrettelsen af den prominente shiamuslimske, saudiske lærde Nimr al-Nimr (th.) og 46 andre øger konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien. (Foto: Mohammed Huwais © Scanpix)

Henrettelsen af 47 shiamuslimer i Saudi-Arabien, heriblandt den lærde Nimr al-Nimr, optrapper konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien.

Sådan lyder det fra Steen Nørskov, der i mange år har beskæftiget sig med Mellemøsten og er vært på DR-programmet Arabiske Stemmer og på P1 Orientering.

- Iran og Saudi-Arabien har været i en slags indirekte krig mod hinanden i mange år. De har udkæmpet stedfortræderkrige og gør det stadigvæk i Irak, Bahrain, Syrien, Yemen og Libanon. Alle de steder er Saudi-Arabien og Iran til stede på landjorden gennem lokale proselytter, som fører krig mod hinanden, siger han.

- Så det her vil bare yderligere tilspidse en konflikt, som allerede er i fuld gang, tilføjer han.

Halshugningen af Nimr al-Nimr har vakt opsigt, fordi han er en af de mest betydningsfulde religiøse lærde i det shiamuslimske og østlige Saudi-Arabien, som ellers er sunni-domineret, men også fordi konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran i forvejen er tilspidset på grund af det, der sker i Yemen og Syrien, fortæller han.

Konflikten kan dog ikke true det saudiske kongehus.

- De voldsomme uroligheder, der finder sted og fandt sted i aftes i Qatif, den shiamuslimske hovedby i det østlige Saudi-Arabien, er selvfølgelig et problem for Saudi-Arabien, men det er ikke et problem, som man ikke kan overkomme. Politisk kan det derimod true Saudi-Arabiens indflydelse nogle steder i regionen, siger han.