Mellemøstkorrespondent: Anholdelser kan eskalere konflikt mellem tyrkere og kurdere

Den tyrkiske stat har gang i en voldsom magtdemonstration mod dem, man betragter som fjender, fortæller Michael S. Lund.

HDP-støtter demonstrerer mod arrestationerne af medlemmerne i hovedstaden Ankara. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

Gårsdagens anholdelser af lederne af det prokurdiske parti, HDP, samt ni andre parlamentsmedlemmer kan skabe en yderligere eskalering af konflikten mellem tyrkere og kurdere i landet.

Det er frygten hos mange tyrkere ifølge DR’s mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der jævnligt befinder sig i Tyrkiet.

- Det er helt klart en frygt, mange tyrkere har i øjeblikket. De frygter, at alle dem, der har stemt på HDP, mister troen på, at det kan betale sig at afgive en demokratisk stemme og i stedet griber til vold, siger han.

Det tyrkiske parlamentsvalg i november 2015 var historisk, da det for første gang lykkedes et prokurdisk parti at komme over spærregrænsen på 10 procent og få plads i det tyrkiske parlament.

Men lykken er siden vendt for HDP med arrestationerne af partitoppen – blandt andet de to ledere Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag.

Tyrkiet ophævede i maj immuniteten for parlamentsmedlemmer, der indtil da ikke kunne arresteres. Noget, som HDP dengang var overbevist om, var rettet mod dem.

- For under en måned siden mødtes jeg med HDP-medlemmer i det østlige Tyrkiet, og allerede på det tidspunkt frygtede de, at ophævelsen af immuniteten var rettet specielt mod dem, så de kunne blive anholdt og retsforfulgt, siger Michael S. Lund.

Erdogan udnytter undtagelsestilstand

Siden det mislykkede militærkup den 15. juli har den tyrkiske præsident, Recep Tayyib Erdogan, stået bag en kæmpemæssig udrensning, hvor mere end 110.000 offentligt ansatte enten er blevet suspenderet eller fyret.

75.000 af dem er eller har været anholdt, mens 34.000 personer fortsat sidder varetægtsfængslet.

Erdogan indførte undtagelsestilstanden straks efter det mislykkede militærkup, og det har staten udnyttet til at slå ned på sine fjender.

- Det er helt åbenlyst, at man fra den tyrkiske stats side benytter efterdønningerne af kupforsøget til at slå bredt ned på folk, som man ser som fjender. Det gælder både Gülen-bevægelsen, kurdere og en række regeringskritiske medier, som man har fået lukket.

- Det er en meget voldsom magtdemonstration, vi er vidner til fra den tyrkiske stat på dem, de betragter som fjender, siger Michael S.Lund.