Mellemøstkorrespondent om dræbt journalist: Saudiarabernes forklaring er utroværdig

Saudi-Arabien mangler fortsat at besvare centrale spørgsmål i sagen om den dræbte journalist, lyder det fra Michael S. Lund.

Det er 18 dage siden, at den saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi forsvandt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Det virker utroværdigt, at Saudi-Arabien først efter 18 dage er i stand til at fortælle, at Jamal Khashoggi døde på deres konsultat i Istanbul.

Sådan lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, efter at Saudi-Arabien i aftes bekræftede, at den forsvundne saudiarabiske journalist og kritiker af styret i Saudi-Arabien, er død i et slagsmål.

- At han skulle være omkommet ved et uheld i et slagsmål på konsulatet, og at de saudiarabiske myndigheder så ikke skulle have vidst noget om det, virker utroværdigt, siger han.

Den 60-årige saudiarabiske journalist og kritiker af styret i Saudi-Arabien forsvandt, efter han 2. oktober gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

- Husk på, at der er gået 18 dage, før de har opklaret, at han døde på deres eget konsulat. Det virker som en temmelig søgt forklaring, siger Michael S. Lund.

Saudi-Arabien skylder fortsat svar

Ifølge Michael S. Lund er det sandsynligt, at styret i Saudi-Arabien med kronprins Mohammed bin Salman i spidsen, har troet at sagen om den 60-årige journalist, der var bosat i USA, ville gå væk af sig selv.

- Men der har bare været et så stort internationalt pres på Saudi-Arabien, så til sidst har man ikke længere kunne holde fast i den hidtidige forklaring, siger Michael S. Lund.

Selvom Jamal Khashoggis død nu er bekræftet, mangler vi forsat svar, siger han.

- For eksempel i forhold til de 15 saudiarabere, som var ved konsulatet, da Jamal Khashoggi døde. En af dem er identificeret som retsmediciner - altså en ekspert i at håndtere lig. Hvad skulle han på konsulatet, hvis formålet var at få Khashoggi til Saudi-Arabien i live?, siger Michael S. Lund.

- De andre personer, som vi har set billeder af i Tyrkiet, er folk tæt på den saudiarabiske kronprins. Det er meget svært at tro på, at nogle af hans sikkerhedsfolk skulle være involveret i det her uden hans viden.

Intet lig

Saudiaraberne fortæller ikke i forklaringen, som USA's præsident, Donald Trump, indtil videre har anerkendt, hvor liget af journalisten befinder sig.

Det er selvfølgelig vigtigt for at finde ud af, hvad der skete med ham, siger Michael S. Lund.

Ifølge saudiaraberne er 18 personer blevet arresteret i sagen, mens en række personer i den saudiarabiske efterretningstjeneste, blandt andet to af kronprinsens øverste toprådgivere, er blevet fyret.

Ifølge Michael S. Lund håber Saudi-Arabien nu, at det er nok, siger han.

- De håber, at de har givet en forklaring, der er fyldestgørende nok til, at amerikanerne godtager det og siger: "Det var så det."