Mellemøstkorrespondent: Vi mangler beviserne mod Iran

USA har offentliggjort en video, der ifølge dem selv viser iranske styrker i færd med at fjerne en mine fra en japansk olietanker.

Amerikanerne har også fremlagt et foto, der angiveligt viser minen, inden den altså skulle være blevet fjernet. (Foto: handout © Scanpix)

- Vi mangler fortsat at se beviser fra amerikanerne om Irans angivelige skyld.

Sådan lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, efter at USA har offentliggjort en video, der ifølge amerikanerne viser iranske sikkerhedsstyrker fjerne en ueksploderet mine fra siden på en olietanker.

Tankeren er en af de to skibe, der i går blev evakueret i farvandet mellem Iran og Oman, da de blev ramt af eksplosioner.

Ifølge Michael S. Lund er det svært at vurdere videoens ægthed.

- Det er ikke tydeligt, hvad der foregår på videoen. Det ligner godt nok et af de to skibe, men det er umuligt at se, om det er det, der foregår.

Du kan se videoen, som USA har offentliggjort, her:

Flere beskyldninger - ingen dokumentation

Ifølge Michael S. Lund er der mange modstridende forklaringer i sagen. Blandt andet siger et vidne fra et af de to tankere, at skibet blev ramt af et projektil - og ikke af en mine, som amerikanerne altså påstår.

- Omvendt er det mistænkeligt, hvis iranerne er sejlet op på siden af tankeren, siger Michael S. Lund med henvisning til den fremlagte video.

Mystikken omkring situationen skærpes yderligere af, at Japans premierminister, Shinzo Abe, var på statsbesøg i netop Iran, da eksplosionerne på de to tankere fandt sted.

Et af de to tankskibe var nemlig på vej til Japan, siger Michael S. Lund.

- Iranerne har selv antydet, at det ville være mærkeligt at angribe et skib på vej til Japan, samtidig med at man er vært for et japansk statsbesøg, siger han og tilføjer:

- Der er en masse beskyldninger fra begge sider - men ikke nok dokumentation.

Iran er under pres

Siden USA har trukket sig ud af en international atomaftale med Iran, er den økonomiske krise, som Iran allerede befandt sig i af andre årsager, blevet drastisk forværret.

Ifølge eksperter har middelklassen fået halveret sit indtægtsgrundlag, siden de amerikanske sanktioner er blevet genindført.

Samtidig må mange iranere gå fra hus og hjem, fordi deres opsparing er blevet udhulet af et dramatisk fald i den iranske valutas værdi.

Og det er netop det pres, der måske kunne få iranerne til at rette sin opmærksomhed mod internationale olietankere, siger Michael S. Lund.

- Hvis det er Iran - og det ved vi ikke, om det er - så vil Iran ved at lave denne slags angreb sende et signal til det internationale samfund om, at man har mulighed for at lamme skibstrafikken - og dermed sende oliepriserne i vejret, siger han.

Hormuzstrædet, der ligger tæt på, hvor episoderne fandt sted, er nemlig et vigtigt bindeled for verdens skibstrafik.

- Og vi ser jo oliepriserne stige, så snart noget som det her sker, siger Michael S. Lund med henvisning til, at oliepriserne steg med fire procent efter episoden. Priserne er nu faldet igen.

Iran afviser alle anklager. Ifølge iranerne er det i stedet blandt deres fjender, for eksempel Saudi-Arabien, at synderen skal findes.

- Iranerne mener, at det her sker for netop at få Iran til at se skyldige ud - og at den virkelige skyldige håber på at fremprovokere et amerikansk angreb på Iran, siger Michael S. Lund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk