Meningsmåling peger på flertal til Boris Johnson ved valget

Men fremgangen ser markant mindre ud end for 14 dage siden.

En meningsmåling peger stadig på flertal til premierminister Boris Johnson ved valget i morgen. (Foto: PETER POWELL © Scanpix)

Det er dagen før dagen i Storbritannien.

I morgen går briterne til parlamentsvalg, og noget tyder på, at den allersidste del af valgkampen bliver intens.

En meningsmåling, der er foretaget for avisen The Times, peger på, at premierminister Boris Johnson og hans konservative parti står til at erobre 339 af det britiske underhus' 650 pladser.

Men det flertal, som Boris Johnson ser ud til at kunne få, er blevet barberet ned med tyve mandater i forhold til den seneste måling for fjorten dage siden.

- Det ser stadig ud til, at Boris Johnson får absolut flertal, men den optimisme, der har været hos det konservative parti bliver nok revurderet. Valgkampens sidste dage bliver heftige, siger DR's korrespondent i London, Kim Bildsøe Lassen.

Ved sidste parlamentsvalg fik det konservative parti 317 mandater.

Britiske meningsmålinger har før ramt forkert

Britiske meningsmålinger har før været misvisende.

Mange ramte ved siden af ved parlamentsvalgene i 2015 og 2017 og i forbindelse med brexit-afstemningen i 2016.

YouGov, der står bag den nyeste måling, var imidlertid den analyseorganisation, der kom tættest på det britiske valgresultat ved parlamentsvalget i 2017.

Den nye måling er baseret på flere end 100.000 respondenter i Storbritanniens 632 valgkredse. Den dækker dog ikke valgkredsene i Nordirland, og det er blandt andet det britiske valgsystem, der gør det svært at lave præcise målinger.

Det britiske valgsystem er lidt specielt. Du kan blive klogere på det i videoen her:

Ny energi til Labour i slutspurten

Oppositionsleder Jeremy Corbyn og hans arbejderparti, Labour, står i den nye meningsmåling til 231 mandater, hvilket er en markant tilbagegang i forhold til sidste parlamentsvalg.

Men sammenlignet med meningsmålingen for fjorten dage siden er det en fremgang, og det kan give partiet blod på tanden i valgkampens slutspurt.

- Labour vil formentlig gøre endnu mere for at få deres vælgere ud at stemme. Målingen kan give noget energi til Labours kampagne, siger Kim Bildsøe Lassen.

Lykkes det Boris Johnson at få flertal i parlamentet, har han lovet, at briterne skal forlade EU inden februar.

I juli overtog Boris Johnson en mindretalsregering, og han har siden forgæves forsøgt at få gennemført brexit.

'Det kunne ikke være mere alvorligt'

Selvom dagens meningsmåling peger på et flertal til Det Konservative Parti, vil YouGov ikke afvise, at morgendagens valg kan ende med et mudret resultat, hvor Johnson ikke kan mønstre et flertal.

Dykker man ned i detaljen, viser YouGovs analyse, at Det Konservative Parti står til en sejr på alt mellem 311 til 367 af Underhusets 650 pladser.

- Det kunne ikke være mere alvorligt, det kunne ikke være mere snært, siger premierminister Boris Johnson om målingen til Sky News i dag.

Premierministeren kalder risikoen for endnu en mindretalsregering for "reel" og advarer om, at det vil føre til "yderligere lammelse" af Storbritannien.