Meningsmåling peger på solidt flertal til Boris Johnson

Britiske meningsmålinger har dog ramt ved siden af før, påpeger korrespondent.

En ny meningsmåling fra YouGov peger på medvind til Boris Johnsons Konservative Parti. (Foto: pool © Scanpix)

Midt i en travl valgkamp er der gode nyheder for den britiske premierminister, Boris Johnson.

I en ny meningsmåling, der er foretaget for avisen The Times, står hans parti nemlig til et rigtig godt valg om to uger.

Ifølge målingen ville Det Konservative Parti erobre 359 af det britiske underhus' 650 pladser, hvis der var valg i dag. Ved sidste valg fik partiet 317 mandater.

Meningsmålingen er udført af analyseorganisationen YouGov, som kom tættest på det britiske valgresultat ved parlamentsvalget i 2017.

Her ramte en række andre meget forkert - og det er ikke uhørt.

Storbritannien har nemlig en uheldig tradition med misvisende meningsmålinger. Mange ramte eksempelvis ved siden af ved parlamentsvalgene i 2015 og 2017 såvel som i forbindelse med brexit-afstemningen i 2016.

Blandt andet det særlige britiske valgsystem betyder, at det er ganske svært at lave præcise målinger ved britiske parlamentsvalg. Her får man nemlig ikke mandater efter andelen af stemmer på landsplan, som man gør i Danmark.

Den seneste måling fra YouGov omfatter over 100.000 respondenter, hvor man har analyseret samtlige 650 valgkredse.

Målingen byder ikke ligefrem på gode nyheder for arbejderpartiet Labour, der kæmper for at tage magten fra Boris Johnson. Ifølge målingen står partiet til at gå 51 pladser tilbage i forhold til sidste valg og nøjes med 211 mandater.

Derudover står Det Skotske Nationalistparti, SNP, til at få 35 mandater, mens Liberaldemokraterne kun står til 13.

Katastrofe for Labour

DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, understreger, at britiske valg er uhyre svære at forudse, og at billedet sagtens kan ændre sig inden valgdagen.

Men står meningsmålingen til troende, så skyldes Boris Johnsons medvind i høj grad, at premierministeren har undgået at begå store fejl i valgkampen, siger korrespondenten.

- Han er lykkedes med at fremstå som manden, der kan levere brexit og at fremstå som ham, der har bedst styr på økonomien, og hvad briterne vil fremover, siger han.

Den britiske premierminister har haft travlt med at besøge alt fra hospitaler til ciderfabrikker i løbet af valgkampen. (Foto: pool © Scanpix)

Det samme kan ikke siges om Labour-leder Jeremy Corbyn.

- Der er ikke ret mange ud over de mest hardcore Labour-tilhængere, som ser ham som premierminister. Der er ikke særligt mange, der kan lide ham, og der er mange, som ikke stoler på ham, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Han har ikke formået at skabe den personkult omkring sig selv, som det lykkedes ham ved valget i 2017, og som gjorde, at han fik et langt bedre valgresultat, end mange havde forudset, siger korrespondenten.

Han kalder det "ganske utroligt", at oppositionspartiet står til en dramatisk tilbagegang, når den står over for en regering, der har været ramt af både problemer med brexit, ministerfyringer og økonomiske udfordringer.

- Det vil være en katastrofe for Labour, siger han.

Kunsten af at forudse

Boris Johnson overtog en mindretalsregering i juli og har siden forgæves forsøgt at få gennemført brexit. Får hans parti flertal i parlamentet, forlader briterne EU inden februar, lover Johnson.

Ifølge målingen har Johnson altså udsigt til et rent konservativt flertal, der betyder, at han ikke behøver at forhandle med andre partier for at få sin politik i gennem.

Men i forudsigelsen fra YouGov er der et forbehold i forhold til den omfattende måling. Nemlig at Det Konservative Partis føring er smal i mange af valgkredsene, og partiet derfor kan blive snydt for et flertal, hvis opbakningen på landsplan krymper.

Boris Johnsons chefstrateg, Dominic Cummings, advarer ligeledes mod at hvile på laurbærrene i dagens udgave af The Telegraph.

Tom Clarke, redaktør på Prospect Magazine, advarede tidligere på ugen om briternes udfordringer med meningsmålinger.

Ved det britiske valg i 2015 var han ansat på The Guardian, som på valgdagen havde en forsidehistorie, hvor det lød, at valget ikke kunne være tættere.

Labour stod til at være en procent foran Det Konservative Parti. Det endte med en konservativ triumf, hvor partiet fik 98 flere mandater end Labour.

- Jeg følte, at vi alle havde levet i en form for fantasiverden, siger han om oplevelsen til The Guardian.