Menneskejagt efter masseskyderi i LA: Politiet har sparsomt signalement af gerningsmand

Ti personer er dræbt efter masseskyderi. En mistænkt af asiatisk herkomst er på fri fod.

'Jeg kan se det i deres øjne. Det vil have fat i denne fyr, og det kommer de også til, siger politiinspektør Robert Luna om de kollegaer, som jagter gerningsmanden til masseskyderiet. (Foto: © CAROLINE BREHMAN, Ritzau Scanpix)

Politiet i Los Angeles er mere eller mindre på bar bund i efterforskningen af et masseskyderi, der sent i går aftes lokal tid kostede mindst ti mennesker livet på et dansested i byen Monterey Park.

En gerningsmand er fortsat på fri fod.

- Vores meget foreløbige beskrivelse af den mistænkte er en mandlig asiat. Men vi har fået forskellige beskrivelser af den mistænkte, så når jeg siger, at det er foreløbigt, så vær tålmodig med os, siger politiinspektør Robert Luna fra Los Angeles Politi.

Politiet kender heller ikke motivet bag masseskyderiet i Monterey Park, der ligger i nærheden af Los Angeles og har mange indbyggere med asiatiske rødder.

- Vi ved ikke, om det her er en hadforbrydelse, men hvem går ind på et dansested og skyder 20 personer? Vi har fået beskrivelsen af, at det er en asiatisk mand. Jeg ved ikke, om det har nogen betydning, men alle teorier er på bordet, siger Robert Luna.

Politiet ved heller ikke hvilket våben, som gerningsmanden brugte, og hvor mange skud han affyrede.

Mere vi ikke ved - end vi ved

Men han nåede foruden at dræbe de ti også at såre yderligere ti og blev ifølge politiinspektøren på et tidspunkt overmandet af nogle gæster, som fik fravristet ham våbenet.

De dræbte er fem kvinder og fem mænd, men de er ikke identificeret endnu, siger politiinspektøren.

- Vi anvender alle ressourcer, for vi skal have denne her person væk fra gaden, men vi er stadig igang med at afhøre dusinvis af vidner, og der er mere vi ikke ved, end vi ved på dette tidspunkt, siger Robert Luna.

Skyderiet skete samtidig med fejringen af det kinesiske nytår, så der var mange feststemte mennesker til stede.

I nærheden havde der timer forinden været op mod 100.000 nytårsgæster til fejring ikke langt fra gerningsstedet.

  • epa10423098 A Monterey Park Police vehicle after a mass shooting at a dance studio in Monterey Park, California, USA, 22 January 2023. The shooting killed ten and wounded ten more during a Lunar New Year celebration according to the Los Angeles County Sheriff (Foto: © DAVID SWANSON, Ritzau Scanpix)
  • epa10423200 A Crime Lab technician at the scene of a mass shooting at a dance studio in Monterey Park, California, USA, 22 January 2023. The shooting killed ten and wounded ten more during a Lunar New Year celebration according to the Los Angeles County Sheriff's Department. EPA/DAVID SWANSON (Foto: © DAVID SWANSON, Ritzau Scanpix)
  • A gunman opened fire at a Los Angeles-area ballroom dance studio following a Lunar New Year celebration. (Foto: © Unknown, Associated Press)
  • epa10423141 Monterey Park Police vehicles after a mass shooting at a dance studio in Monterey Park, California, USA, 22 January 2023. The shooting killed ten and wounded ten more during a Lunar New Year celebration according to the Los Angeles County Sheriff's Department. EPA/DAVID SWANSON (Foto: © DAVID SWANSON, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Højere sikkerhed ved nytårsfester

Politiet i Los Angeles ved dog ikke, om skyderiet har forbindelse til fejringen af det kinesiske nytår, men for en sikkerheds skyld har man valgt at øge sikkerheden ved andre nytårsfester i byen.

- Jeg opfordrer folk til at fejre nytåret, jeg skal selv til et arrangement senere i dag. Vi øger bevogtningen, men ikke for at signalere, at der er en trussel der, siger Robert Luna.

USA's præsident, Joe Biden, har bedt FBI om at bistå efterforskningen. På Twitter sender præsidenten kondolencer til ofrene.

- Jill og jeg beder for de dræbte og de sårede ved nattens dødbringende masseskyderi i Monterey Park. Jeg holder tæt øje med situationen, som den udvikler sig og opfordrer lokalsamfundet til at følge myndighedernes anvisninger i de kommende timer.

Ifølge Reuters undersøger politiet, om der er forbindelse mellem skyderiet i Monterey Park og en episode 20 minutter senere på en anden danseklub i nabobyen Alhambra.

Her gik en asiatisk mand ifølge øjenvidner angiveligt ind med et våben, men personer på stedet fik det fra ham og han forlod danseklubben igen, uden at nogen blev ramt af skud.