Menneskelige fejl da danske F16-fly bombede syriske regeringsstyrker

Danske F16-piloter handlede i god tro ved angrebet i september, siger generalmajor.

Danske F16-fly var med i operationen Inherent Resolve 17. september, hvor man fejlagtigt bombede syriske regeringsstyrker. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Det var beklagelige fejl som følge af menneskelige faktorer, der 17. september i år førte til, at den internationale koalition ramte syriske regeringsstyrker i et bombeangreb, hvor også danske F16-fly deltog.

Det siger den ledende efterforsker, den amerikanske brigadegeneral Richard Coe, på en pressekonference i Pentagon, hvor han fremlægger konklusionerne på en undersøgelse om, hvad der gik galt i angrebet, der havde Islamisk Stat som mål.

- Denne episode skyldes i sidste ende, at der blev begået utilsigtede og beklagelige fejl, der hovedsageligt bunder i menneskelige fejl i flere stadier af processen, siger brigadegeneralen.

Der deltog to danske F16-fly i aktionen i Dayr Az Zawr, hvor en syrisk militærposition ved en fejl blev ramt, hvilket ifølge det russiske militær kostede 62 syriske soldater livet. I den nye undersøgelse konkluderer man dog, at minimum 15 personer mistede livet.

Fejl i timerne op til angrebet

I en pressemeddelelse på Forsvarets hjemmeside forklarer generalmajor Flemming Lentfer, at der blev begået menneskelige fejl, da man skulle opbygge efterretningsbilledet i timerne op til angrebet.

Han forklarer videre, at de danske kampfly ramte fire pansrede, militære køretøjer ved brug af fem præcisionsbomber. Ifølge generalmajoren er der dog ikke noget, der tyder på, at køretøjerne var bemandet på det pågældende tidspunkt. Flemming Lentfer beklager dog det fejlagtige angreb

- Vi ønsker ikke at begå fejl. Det er konsekvenserne i militære operationer alt for alvorlige til. Det er derfor dybt beklageligt, at danske fly uforvarende har medvirket i et angreb, der med stor sandsynlighed har ramt de forkerte. Jeg hæfter mig selvfølgelig ved, at det danske personel har handlet i god tro, og at angrebene straks blev afbrudt, da der fra russisk side kom meldinger til koalitionens hovedkvarter om, at en syrisk militærposition var blevet ramt, siger generalmajor Flemming Lentfer, der er chef for Operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando.

FAKTA: Sådan får danske fly udpeget mål

  • Efterretninger indhentes om det mulige mål. Det foregår både ved hjælp af efterretningsfolk på landjorden - typisk amerikanske ansatte - og ved hjælp af billeder fra luften. De kommer fra eksempelvis ubemandede droner.

  • Oplysninger sendes til et såkaldt Mission & Target Approval Authority-hold (MTAA), som sidder i koalitionens operative hovedkvarter i Qatar. Her sidder specialister, efterretningspersonel og en militærjurist og vurderer efterretningerne.

  • Der sidder også en gruppe danske specialister som del af MTAA.

  • Det danske hold ledes af en såkaldt Red Card Holder. Det er en erfaren F-16-pilot fra Flyvevåbnets chefgruppe med bred ekspertviden om luftoperationer.

  • Hvis danskerne i Qatar vurderer, at efterretningerne er i orden, påtager de sig ansvaret for hele eller dele af missionen, og koordinater og rapporter sendes til bidraget på Incirlik-basen.

  • Her vurderer de danske teknikere, hvor mange og hvor store bomber målet kræver og monterer dem på flyene.

  • Herefter flyver piloterne afsted og kaster bomberne. Samtidig bliver angrebet filmet.

  • Ved særlige angreb, hvor det på forhånd kan fastslås, at der er stor risiko for tab af civile liv, skal den danske Red Card Holder have tilladelse fra en general i Danmark til at gennemføre angrebet

  • Kilder: Forsvaret, Forsvarsakademiet,