Menneskerettighedschef revser Trump og Wilders: Minder om Islamisk Stat

FN's menneskerettighedschef retter skarp kritik mod Vestens populistiske politikere og den atmosfære af had, som han mener, de opildner i deres hjemlande.

Den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders er blot en af de politikere, som får på puklen af FN's menneskerettighedschef. (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)

Halve sandheder, groteske overdrivelser og opdyrkning af had i sin reneste form.

Det er blot nogle få af de anklager, som FN's chef for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein, retter mod en hel række af vestlige politikere, der benytter sig af populisme og fremmedhad for at give sig selv politisk vind i sejlene.

I en tale ved åbningen af Peace, Justice and Security Foundation, en NGO under det hollandske handelskammer, rettede Hussein en særlig kritik mod den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders, men også mod "hans følgere, og hans ligemænd - populisterne, demagogerne og de politiske fantaster".

- Jeg er en muslim, som er - forvirrende nok for racister, lys i huden, hvis mor er europæisk og hvis far er araber.

- Og jeg er vred over hr. Wilders' løgne, halve sandheder, manipulation og spredning af frygt, lød det fra menneskerettighedschefen.

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein. (Foto: Pierre Albouy)

Grotesk manifest

Det er blandt andet Geert Wilders politiske manifest, hvori han blandt andet skriver, at han - hvis valgt, vil lukke samtlige moskeer i Holland, forbyde koranen og afvise muslimske asylansøgere, der har fået Hussein op af stolen.

Også Republikanernes præsidentkandidat, den amerikanske Donald Trump, bliver skarpt kritiseret af Hussein. Trump har blandt andet udtalt, at han, såfremt han bliver præsident, vil nægte muslimske asylansøgere adgang til USA.

Ved sin tale ved det republikanske konvent i juni, hvor også Wilders var gæst, slog Trump fast, at indvandringsforbuddet skal gælde migranter og flygtninge fra alle lande, "der er blevet kompromitteret af terror."

Derudover har Donald Trump, som agter at bygge en mur ved den amerikanske grænse til Mexico, hævdet, at mexicanske indvandrere medbringer narko, kriminalitet, og at de iøvrigt er voldtægtsforbrydere.

Minder om Islamisk Stat

Ifølge Hussein, har Wilders, udover Trump, meget til fælles med Frankrigs Front Nationale-formand, Marine Le Pen, Ungarns premierminister, Viktor Orban og den tidligere leder af det britiske UKIP-parti, Nigel Farage.

Alle har de ifølge Hussein det til fælles, at deres ideologier vækker minder om den ideolog, som terrorbevægelsen Islamisk Stat har slået sig op på.

- Alle søger de i forskellige grader at genvinde en mytisk fortid i så ren en form, at solbeskinnede marker bebos af mennesker, der er forenet af etnicitet og religion. En fortid, der med sikkerhed aldrig har eksisteret i virkeligheden. Aldrig nogensinde.

- Misforstå mig ikke, jeg sætter på ingen måde lighedstegn mellem Daeshs (Islamisk Stat, red.) og de nationalistiske demagogers handlinger.

- Men i deres måde at kommunikere på, deres brug af halve sandheder og oversimplificering, det er den type taktikker, som både Daesh og de vestlige populister benytter sig af i sin propaganda, lød det fra Hussein.

Det ender i vold

Men de religiøse og etniske fordomme, der præger disse politikeres kommunikation, får voldsomme konsekvenser, for de indbyggere i Europa, som ikke er "rene" europæere eller amerikanere, mener han.

- Hele befolkningsgrupper bliver tilsværtet med mistanken om at være i ledtog med terrorister.

Hussein advarer om, at en atmosfære "tyk af had" kan ende i omfattende vold - hvis ikke, der bliver taget håndfast afstand til politikere som Donald Trump og Geert Wilders.

Han sammenligner de vestlige nationalisters hadske retorik med den, der blev benyttet for 20 år siden under Balkan-krigen, hvor han selv tjente som diplomat i den fredsbevarende styrke.

Også her tog kommunikationen udgangspunkt i bedrag, snæversynethed og etnisk nationalisme - og resultatet blev en grusom krig, sagde Hussein under sin tale.

- For et årti siden ville Gert Wilders politiske manifest og tale i Cleveland have vakt verdensomspændende furore. Nu bliver de mødt med ikke meget andet end et skuldertræk.

- Vil vi virkelig fortsætte med at stå passivt til og betragte denne banalisering af snæversynethed, indtil det når sin logiske slutning? sagde Hussein.

Geert Wilders Frihedsparti fører ifølge BBC i meningsmålingerne forud for det hollandske parlamentsvalg i 2017.

Se hele talen her. Talen foregår på engelsk og er ikke tekstet.