Menneskerettighedsformand nægter at gå af efter omstridt Assad-besøg

Præsidium i Europarådet har fredag besluttet at blokere alle formandens aktiviteter.

I marts mødtes Pedro Agramunt, formand for Europarådet, med den syriske præsident, Bashar al-Assad. (Foto: © handout, Scanpix)

Europarådets parlamentariske ledelse har fredag besluttet, at formand Pedro Agramunt må gå af.

Det sker, efter at den spanske politiker i marts rejste til Syrien. Her besøgte han en russisk militærbase og mødtes med præsident Bashar al-Assad.

Formanden har forklaret, at han var overrasket over, at Assad pludselig dukkede op. Han har undskyldt, men nægter at gå af.

Den beslutning er imidlertid helt uacceptabel, mener ledelsen i Europarådet, der er sat i verden for at holde øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande.

- Han har optrådt i en sammenhæng med en diktator - en massemorder. Det har skadet Europarådets omdømme, siger Mogens Jensen (S), der er næstformand for den danske delegation til Europarådet.

Han er i praksis afsat

Selv om der er enighed om, at formanden må gå af, er sagen ikke helt enkel.

Det skyldes, at ingen paragraffer i Europarådets vedtægter vedrører en formands afsættelse. Foreløbigt har parlamentets præsidium dog sørget for en de facto afsættelse, fortæller Mogens Jensen.

- Vi har udtrykt en enstemmig mistillid, som alle politiske grupper står bag.

- Og så er det sådan, at præsidiet skal godkende alle formandens aktiviteter. Vi har besluttet, at der ikke må holdes aktiviteter eller foretages offentlige udtalelser. Det betyder i praksis, at han er afsat, siger Jensen.

Hvis formanden ikke selv giver op, vil parlamentarikerne med en vedtægtsændring sørge for, at valget ikke længere er hans eget.

En sådan ændring ventes at blive vedtaget ved parlamentets næste samling til juni.

/ritzau/