Menneskerettighedsgruppe fordømmer præsidents voldtægtskommentar

Et kvalmende forsøg på humor, siger Phelim Kine fra organisationen Human Rights Watch i Asien.

- Jeg går i fængsel for dig. Hvis du voldtager tre, så vil jeg sige, at jeg gjorde det, sagde præsidenten foran soldater. (Foto: handout © Scanpix)

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, får skarp kritik, efter at han har sagt, at han selv ville tage straffen for soldater, som voldtager kvinder.

Talen skulle styrke soldaternes moral, efter at der er indført undtagelsestilstand i store del af øriget, forklarer talsmænd for præsidenten.

Duterte antyder, at soldaterne har tilladelse til at voldtage op til tre kvinder.

- Jeg går i fængsel for dig. Hvis du voldtager tre, så vil jeg sige, at jeg gjorde det, siger præsidenten.

Kommentaren vækker harme hos blandt andet menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch:

- Et kvalmende forsøg på humor, siger Phelim Kine i organisationens afdeling i Asien.

- Duterte sender et helt galt signal til soldater, som er sat ind for at håndhæve undtagelsestilstanden og standse islamistiske oprørere i den sydlige del af landet.

Under sin valgkamp sidste år påkaldte Duterte sig voldsom kritik med bemærkninger om, at han havde ønsket at voldtage en "smuk" australsk missionær, som blev dræbt under et fængselsoprør i landet.

Næsten 9.000 personer er blevet dræbt, siden Duterte blev indsat som præsident sidste sommer og indledte en voldsom kampagne mod narkotikakriminalitet.

Meddelelsen om undtagelsestilstand i den sydlige del af landet kom efter at sikkerhedsstyrker kæmpede mod adskillige IS-støtter i byen Marawi i Mindanao-regionen tidligere på ugen.

Sammenstødene opstod, da sikkerhedsstyrker ransagede et hus, hvor de mente, at Isnilon Hapilon skjulte sig. Han er leder af den berygtede gruppe Abu Sayyaf og Islamisk stat i Filippinerne.

Abu Sayyaf har siden begyndelsen af 1990'erne bortført hundredvis af filippinere og udlændinge for at kræve løsepenge. USA betragter gruppen som en terrororganisation.

/ritzau/AFP