Menneskerettighedsorganisationer kræver undersøgelse efter mindst 23 døde ved spansk grænsehegn

Dødstallet fortsætter med at stige i den spanske enklave Melilla i Nordafrika, efter tusindvis af migranter fredag forsøgte at krydse grænsehegn.

Grænsen mellem den spanske enklave Melilla og Marokko i Nordafrika, den 25. juni 2022. (Foto: Fadel Senna © Ritzau Scanpix)

Mindst 23 personer er blevet dræbt, efter en stor gruppe mennesker fredag forsøgte at trænge ind i den spanske enklave, Melilla, på Marokkos nordlige kyst.

Det skete ifølge marokkanske myndigheder, da omkring 2.000 migranter, primært fra områder syd for Sahara, forsøgte at trænge igennem grænsehegnet ind til Melilla-enklaven, hvor det kom til voldsomme sammenstød mellem migranter og grænsepoliti.

Nogle blev mast i det, myndighederne kalder et stormløb mod hegnet. Andre døde, da de faldt ned i forsøg på at kravle over hegnet. Det skriver Reuters.

Ifølge EU Observer lykkedes det 300 migranter at trænge ind i grænseområdet, efter at have skåret hul i hegnet. 130 personer nåede ind i Melilla, som er spansk, og dermed EU-territorium.

Melilla og Ceuta, som er den anden spanske enklave i Nordafrika, er de senere år blev fokuspunkt for mange af migranter fra Nordafrika, der forsøger at nå til Europa og EU. Når man ind i Melilla, kan man søge asyl i Spanien, et EU-land, uden at skulle ud på den farefulde færd over Middelhavet.

Billeder taget af lokale indbyggere viser hundredvis af migranter krydse grænsen mellem Marokko og den spanske enklave Melilla fredag den 24. juni 2022. (Foto: STRINGER / HANDOUT © Ritzau Scanpix)

Livløse i bunker

Allerede fredag begyndte der at sprede sig voldsomme billeder fra Melilla, og de viste en stor gruppe mennesker liggende bunket sammen på jorden, mange af dem blødende og tilsyneladende livløse.

Bag dem står en række af uniformerede, kampklædte betjente fra den marokkanske sikkerhedsstyrke.

De voldsomme billeder og det høje dødstal har udløst et ramasskrig blandt flere menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Den Marokkanske Forening for Menneskerettigheder, AMDH, som kalder hændelsen for "et tragisk symbol på EU's migrationspolitik.

Anklager om politibrutalitet

Organisationen anklager samtidig de marokkanske grænsevagter for at lade de sårede migranter ligge på jorden i timevis i den bagende sol, uden lægebehandling, noget som ifølge organisationen har været medvirkende til de høje dødstal.

Ifølge de lokale myndigheder blev 23 personer dræbt, mens tallet ifølge AMDH er 29.

Det marokkanske politi afviser at have brugt unødvendig vold.

Men politiet bliver af en menneskerettighedsgruppe i Melilla kaldet Solidarity Wheels anklaget for politibrutalitet.

Også den regionale præsident i Melilla siger ifølge Reuters, at billederne fra grænsen er "svære at forklare" og anklager de marokkanske sikkerhedsstyrker for unødvendigt hårdhændede metoder.

Flere betjente kom til skade under stormløbet på grænsehegnet.

Det er langt fra første gang, at migranter forsøge at krydse det høje grænsehegn mellem Marokko og Melilla. Her ses migranter på toppen af hegnet i november 2015. (Foto: JESUS BLASCO DE AVELLANEDA © Ritzau Scanpix)

Kræver undersøgelse

Ifølge AMDH er de lokale myndigheder gået i gang med at forberede grave på den lokale kirkegård til de døde. Organisationen hævder, at det sker uden forsøg på at identificere de afdøde.

- Uden efterforskning, uden obduktion, uden identifikation forsøger myndighederne at skjule denne katatrofe, skriver organisationen på Twitter, hvor de søndag også delte billeder af de nygravede grave.

Også det spanske medie El Pais har besøgt den lokale kirkegård i weekenden, hvor lokale bekræfter, at man var ved at gøre grave klar til de omkomne.

I byen Nador i Marokko, som grænser op til Melilla, er kirkegården gjort klar til de mange dræbte migranter, der fredag mistede livet, da de forsøgte at trænge ind i den spanske enklave. (Foto: Mohamed Siali © Ritzau Scanpix)

Efterfølgende har organisationen sammen med flere andre krævet en "global, hurtig og seriøs undersøgelse, der kan afgøre ansvaret og konsekvenserne".

Også Amnesty International har bedt om en undersøgelse:

- Migranter og flygtninges menneskerettigheder skal respekteres, og situationer som denne må ikke gentage sig. Vi beder de spanske og marokkanske myndigheder om hurtigt og gennemgribende at undersøge de voldsomme menneskerettighedskrænkelser, som er sket på begge sider af grænsen, skrev Amnestys spanske direktør, Esteban Beltran, i en udtalelse fredag.

Her kan du se, hvor de spanske enklaver ligger. På en landtange ved Gibraltarstrædet ses Ceuta, mens den mindre Melilla ligger cirka 200 kilometer længere nede af kysten. (© DR Nyheder)

Peger fingeren mod menneskesmuglere

Den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, kalder fredagens hændelse på Melillas grænse for et "voldeligt overfald" og et "angreb på Spaniens territoriale integritet".

- Hvis der er nogen, der er ansvarlige for det, der tilsyneladende er sket ved grænsen, så er det den mafia, der står for menneskesmuglingen, siger han ifølge Reuters.

Også den romersk-katolske kirke i den spanske by Malaga, der ligger på den anden side af Middelhavet fra Melilla har udtrykt forargelse over håndteringen af de mange migranter.

- Både Marokko og Spanien har valgt at udrydde den menneskelige værdighed på vores grænser og holdt fast i, at migranter for enhver pris må undgås.

Stormløbet på grænsehegnet er det første, siden den spanske og marokkanske regering tidligere på året blev enige om at styrke samarbejdet om grænsekontrollen.

Fredagens begivenheder i Melilla udløste i weekenden protester i Spanien. Her ses demonstranter i Madrid søndag. (Foto: David Fernández © Ritzau Scanpix)