Menneskesmuglere får 25 års fængsel: Lod 71 migranter blive kvalt i lastbil

Chaufføren fik ordre til at ignorere nødråb fra frysebilens lastrum.

De 71 migranter døde bag i denne fryselastbil. (Foto: Heinz-Peter Bader © Scanpix)

Tre bulgarske mænd og en afghansk er ved en ungarsk retsinstans blevet idømt straffe på hver 25 års fængsel for deres ansvar for drabene på 71 migranter og flygtninge.

Ifølge den internationale tyske tv-station Deutsche Welle er de dømt for mord under skærpede og særligt grusomme omstændigheder.

Den uhyggelige forbrydelse, som udspillede sig på højdepunktet af flygtningekrisen i august 2015, blev opdaget, da østrigsk politi undersøgte en fryselastbil, der var efterladt på en rasteplads.

I det aflåste fryserum på 14 kvadratmeter lå ligene af 59 mænd, otte kvinder og fire børn, deriblandt et spædbarn. Alle var blevet kvalt under transporten.

Vidst godt at migranterne var døende

Under retssagen, hvor chaufføren, menneskesmuglerringens afghanske leder og hans to nærmeste medsammensvorne var under anklage, har forsvareren hævdet, at menneskesmuglerne ikke vidste, at migranterne var døende.

Det blev dog modbevist i retten, da anklageren blandt andet kunne fremlægge optagelser af telefonsamtaler mellem chaufføren og menneskesmuglernes leder, Samsoor Lahoo.

Chaufføren forsøgte gentagne gange i løbet af den tre timer lange køretur at kontakte sine overordnede for at få tilladelse til at stoppe og åbne til migranterne, som råbte "please, please".

- Lad dem dø i stedet. Det er en ordre, sagde Samsoor Lahoo på en optagelse, hvor man kan høre migranterne skrige i baggrunden.

Han beordrede i stedet chaufføren til at "dumpe dem i skoven", skriver Deutche Welle.

Til sidste panikkede chaufføren, som var ved at løbe tør for benzin. Han kørte lastbilen ind til siden og flygtede fra stedet.

Menneskesmugler afviste ansvar

De ungarske efterforskere har fremlagt et materiale på næsten 60.000 sider i løbet af sagen, som har varet et år.

Blandt andet er det fundet bevist, at menneskesmuglerne i løbet af 2015 flyttede 1.100 mennesker, som hver betalte 11.000 kroner for transporten.

Ifølge den ungarske anklager Gabor Schmidt udviste afghanske Samsoor Lahoo "endeløs grådighed og skræmmende ligegyldighed" over for de desperate migranter.

Samsoor Lahoo selv afviste dog ethvert ansvar i retten, hvor han også nægtede at stå bag menneskesmuglingen.

- Jeg kender udmærket de besværligheder, der kommer af at være migrant - man leger med døden, sagde han ifølge New York Times, med henvisning til at han også selv var kommet til Europa ved hjælp af menneskesmuglere.

Sagen stod i Ungarn, fordi det vurderes, at migranterne døde, imens lastbilen befandt sig der. Flere andre medsammensvorne fik domme på mellem fire og 12 års fængsel.

Facebook
Twitter