Manden på videoen viser ikke sit ansigt, men filmer ud mod en mørk, regnvåd gade, mens han forklarer på arabisk:
- Tag vandtætte støvler med, for der vil være sump og skov og dybt vand. Og tag en lygte med, så I kan finde vej om natten. Og tag også vand og mad med.
Videoen ligger på en af flere offentlige Facebook-grupper for arabisktalende, der ønsker at komme ind i EU via den østlige grænse mod Hviderusland.
Og manden, der angiveligt befinder sig i den hviderussiske hovedstad, hævder, at han kender en let vej ind.
- Når I ankommer til Minsk lufthavn, så vil vi fortælle jer, hvor I kan krydse grænsen.
EU-løsning fikser kun en del af problemet
Hen over sommeren har der været en voldsom stigning i antallet af flygtninge og migranter, der kommer ind i Litauen, Letland og Polen gennem vores nabo mod øst – Hviderusland. For eksempel har Litauen i år modtaget over 4.000 asylansøgninger imod 81 sidste år.
Langt de fleste af dem, der først kom over grænsen var irakere, og derfor har EU fået lukket flere flylinjer mellem Irak og Hviderusland.
Men selvom vejen fra Baghdad og Erbil nu er midlertidigt blokeret, er presset på EU’s ydre grænse mod øst ikke lettet.
Problemet er nemlig, at EU’s forsøg på at sætte prop i migrationsstrømmen ikke har taget højde for de mange andre ruter, der er begyndt at føre mennesker ind EU gennem Hviderusland. Nu ikke kun fra Irak - men fra Syrien, Afghanistan og mange andre lande.
Et hav af tilbud fra menneskesmuglere
- Guds fred være med jer. Er der nogen, der er kommet fra Syrien til Belarus, som kan hjælpe os med detaljer og give os sikkerhed? Tak.
Opslaget ligger frit tilgængeligt i den offentlige Facebook-gruppe ”Migration fra Belarus til EU”. Afsenderen er en midaldrende, mørkhåret mand. Og hans spørgsmål bliver besvaret hurtigt:
- Hviderussisk visum med hotelreservation, opsamling i lufthavnen, levering til hotellet og fly. Pris 3.500 dollar. Betaling ved ankomst.
Denne profil har ikke et foto af en person, men af kuplerne på en moske.
Hver dag kommer der nye oplag i gruppen, og hver dag er der menneskesmuglere, der står klar til at gøre forretning.
Lukasjenko lukker øjnene
Siden juli har Polen, Litauen og Letland kæmpet med grænsemure, overvågning, patruljer og push-backs for at holde mennesker ude.
Og i Bruxelles er EU-spidserne ikke blege for at udpege en ansvarlig: Blandt andre EU-Kommissær Ylva Johanson beskylder den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, for med vilje at sende tusinder af flygtninge og migranter ind over EU’s grænse.
Hans motiv, lyder det, er hævn for de tunge sanktioner, som EU har pålagt landet i kølvandet på præsidentens håndtering af sin politiske opposition. I foråret tvang han for eksempel et Ryanair-fly med en af sine største kritikere ombord til at forlade sin rute og lande i Minsk, så manden kunne arresteres.
EU reagerede prompte med hårde økonomike sanktioner, og timingen passer nogenlunde med, hvornår de første irakiske flygtninge begyndte at dukke op ved EU's ydre grænse.
Der findes få håndfaste beviser på, at Lukasjenko og styret i Hviderusland orkestrerer invitationer og videresendelse af flygtninge og migranter.
Til gengæld findes der masser af beviser på, at Lukasjenko og de hviderussiske myndigheder kigger den anden vej, når de mange mennesker bruger Minsk som springbræt til EU.
Der findes ifølge de litauiske myndigheder op imod hundrede videoer af hviderussiske grænsevagter, der hjælper grupper af mennesker ind over EU-grænsen, ofte i ly af mørket.
Og på nettet vælter det med beskeder fra menneskesmuglere, der har luret, at der er fri bane.
Hjælp fra grænsevagter
Vi ringer op til et WhatsApp-nummer, vi har fundet på en af de mange hjemmesider for folk, der ønsker at krydse grænsen. Det er en skjult optagelse, og på linjen har vi én af de personer, der hævder, at de kan få folk fra Hviderusland til EU.
På arabisk spørger vi menneskesmugleren, hvordan det kan lade sig gøre at komme over grænsen til EU uden visum. Informationen kan ikke valideres, men smugleren giver følgende melding:
- Den hviderussiske hær gør det for at chikanere EU, de åbner deres grænser. (…) Når du kommer til dem, vil de fortælle dig, hvad tid du skal krydse og hvorfra.
Vi spørger ham, hvordan han ved det.
- Den information kommer fra alle de mennesker, vi har sendt over.
Mennesker som våben
I forladte skoler, gymnastiksale og skurlejre sidder tusindvis af mennesker, der er blevet taget i færd med at krydse grænsen til EU fra Hviderusland. Temperaturen daler, og livet i lejrene bliver mere og mere barskt.
Det gør det også for dem, der først nu tager chancen og går timer igennem skov og sump for at komme over en nu stærkt bevogtet grænse til Polen, Litauen eller Letland. For nylig var der igen meldinger om dødsfald på grænsen.
Alle tre grænselande er i undtagelsestilstand. Både borgere og politikere er splittet i spørgsmålet om, hvordan man skal håndtere de mange forsøg på at komme ind i landet.
Strømmen af mennesker skaber frygt blandt dem, der bor tæt på grænserne. Hegn, mur og pigtråd, der skyder op i rekordfart langs EU’s østlige grænse.
Men der er stadig masser af liv i de Facebook-grupper, hvor menneskesmuglere forsøger at overbevise folk om at tage turen gennem Hviderusland. Nogle opslag kommer fra enkeltpersoner. Andre er fra etablerede rejsebureauer, der pludselig er begyndt at arrangere ture til Minsk.
Strømmen skifter fra Irak til Syrien
Emojis med hjerter i øjnene pryder opslaget på det syriske rejsebureaus hjemmeside. Det tilhørende fotografi forestiller en bus fyldt med syrere. Mænd, kvinder og børn. Teksten lyder:
- Dette er øjeblikket for vores første turistrejse fra Damaskus til Beirut for at komme til Hvideruslands hovedstad Minsk. I samarbejde med den hviderussiske ambassade i Damaskus.
Vi ved ikke, om nogen af de mennesker, der sidder i bussen, havde planer om at forsøge at komme ind i EU. Vi ved heller ikke præcis, hvad samarbejdet med den hviderussiske ambassade består i.
Men vi ved, at der pludselig er kommet mange af denne type tilbud fra syriske rejsebureauer. Og vi ved, at de polske myndigheder på det seneste har registreret en stigning i antallet af syrere, der forsøger at komme ind i EU over den hviderussiske grænse.
”Historien er ikke forbi”
11.000 gange hen over de seneste to måneder har de polske grænsemyndigheder afvist flygtninge og migranter ved grænsen. Der er stadig irakere i blandt. Men nu er der også meldinger om syrere, afghanere foruden mennesker fra en række afrikanske lande.
Så at tro, at EU har sat en prop i strømmen ved at standse fly fra Irak, er mildest talt optimistisk, mener lederen af Litauens grænsevagt, Rustamas Liubajevas.
- Jeg ville ønske, at det var enden på det. Men desværre ser det ikke ud til, at historien er forbi endnu, siger han fra sit kontor i den litauiske hovedstad, Vilnius. Bag ham på forgyldte flagstænger hænger både Litauens og EU’s flag.
I de mere end 20 år, Liubajevas har arbejdet med grænsebevogtning, har han ikke oplevet noget lignende. Han sammenligner situationen med krisen i Sydeuropa i 2015.
Og hvis der er nogen, der tænker, at det her blot er en udfordring for de lande, der ligger på grænsen til Hviderusland, så skal de bare tænke tilbage på krisen i 2015. Den blev heller ikke i Sydeuropa, siger han.
- Vi beskytter ikke bare Litauens nationale grænse. Vi er også ansvarlige for en anselig del af grænsen til EU. Så vi er ikke alene her.
Vejen videre
Når flygtninge og migranter krydser grænsen illegalt, er det langt fra alle, der gerne vil blive i det grænseland, de er kommet ind i.
Den seneste besked i Facebook-gruppen "Hviderusland Minsk Polen Tyskland" er kun få minutter gammel.
- Hvis nogen vil smugle fra Polen til Tyskland, så send mig en privat besked.
Anmodningen kommer fra en yngre kvinde. Hun har et lyst tørklæde over det mørke hår. Hendes besked bliver besvaret omgående.
- Fred være med dig. Jeg har en vej fra Hviderusland til Tyskland. Klar til at tale med dig.
Se mere i ugens udgave af Horisont.