Mens afghanerne graver grave efter jordskælv, kæmper dansk organisation med at få nødhjælp frem: ’Antallet at døde og sårede vil stige’

Den danske ngo Dacaar leverer hygiejne-kit og rent vand til ofre.

Området ved jordskælvets epicenter omtrent 44 kilometer fra byen Khost nær grænsen til Pakistan.

De døde ligger på jorden, dækket af lagener inden for i en af de bygninger, der ikke styrtede sammen i jordskælvet, der ramte den afghanske provins Paktika klokken halv to om natten lokal tid i går.

Udenfor er overlevende stimlet sammen under tunge, mørke skyer. De står langs de grave, som flere på stedet er begyndt at grave ud til ofrene for den dødeligste jordskælvskatastrofe i Afghanistan i årtier.

Officielt er flere end 1.000 døde og 1.500 såret, og lige nu forsøger den danske nødhjælps- og udviklingsorganisation Dacaar at komme frem til de hårdest ramte områder, hvor et ukendt antal mennesker formentlig ligger begravet i sammenstyrtede mudderhuse.

- Der er ingen tvivl om, at antallet at døde og sårede vil stige, når vi når ud til de berørte områder. Dels er det et voldsomt jordskælv, dels er husene ikke bygget til at modstå rystelser af denne karakter, siger sekretariatsleder Klaus Løkkegaard fra Dacaar.

Der graves grave til de omkomne i katastrofen i videoen herunder.

Dacaar har fyldte nødhjælpslagre

Dacaar har gennem en årrække ydet humanitær bistand i Afghanistan og har derfor lagre fyldt op med akut nødhjælp.

- Vores lagre er fyldt op med blandt andet hygiejne-kits, som vi kan levere omgående. Vi er eksperter i at levere rent vand og står klar til at reparere de vandforsyningssystemer, der måtte være ramt i jordskælvet, siger Klaus Løkkegaard.

Den danske ngo er en del af et større netværk af hjælpeorganisationer i området, der koordineres af FN.

Og ifølge sekretariatsleder Klaus Løkkegaard er befolkningen i Afghanistan helt afhængige af international hjælp, da det afghanske nødberedskab ikke har nogen ressourcer:

- De har ingen muligheder for at håndtere en katastrofe af det her omfang. Afghanistan blev allerede inden jordskælvet anset for at være en af klodens største humanitære katastrofer.

Kun få fly og helikoptere til rådighed

Magthaverne i Afghanistan er den islamistiske militante bevægelse Taliban, der i august sidste år afsatte den siddende regering og tog kontrollen i landet.

Siden er landets økonomi lagt helt i ruiner.

Vesten indførte sanktioner mod den afghanske banksektor på grund af Taliban, ligesom mange lande har sat en stopper for den økonomiske støtte, som landet var afhængigt af.

Nu står Taliban og Afghanistan så med det dødeligste jordskælv i landet i to årtier, og Taliban bad allerede i går indtrængende om mere international hjælp.

I videoen herunder kan man se, hvordan udrykningskøretøjer forsøger at komme frem på de svært fremkommelige veje nær jordskælvsområdet.

En højtstående embedsmand fra Taliban, Abdul Qahar Balkhi, siger, at regeringen er "økonomisk ude af stand til at hjælpe folket i det omfang, der er behov for", skriver BBC.

- Selv den tidligere afghanske regering havde heller ikke kunnet klare en jordskælvskatastrofe som den her, siger Klaus Løkkegaard fra Dacaar.

Allerede før Talibans magtovertagelse havde Afghanistans beredskabstjenester kun få fly og helikoptere til rådighed.

Afghanistan rammes ofte af jordskælv, og gennem det seneste årti er flere end 7.000 mennesker blevet dræbt i jordskælv i landet, rapporterer FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender.

Jordskælvet blev målt til 6,1 Richter, og rystelserne kunne mærkes i både Pakistan og Indien.

Sammenstyrtede huse og ofre dækket af lagener i provinsen Paktika ses i videoen herunder.