Mens Danmark åbner, giver den smitsomme Delta-variant rynker i panden hos flere lande

Flere steder får Delta-varianten hovedstæder og lande til at indføre restriktioner.

Turister i London - og alle andre - skal fortsætte med at bære mundbind. Restriktionerne i Storbritannien er nemlig blevet forlænget. (Foto: Andy rain © Ritzau Scanpix)

Det gode sommervejr og vacciner har bragt det daglige antal af smittetilfælde ned herhjemme. Samtidig åbner samfundet mere og mere, så det begynder at minde om Danmark før corona.

Anderledes ser det ud flere steder i verden, hvor den mere smitsomme variant af coronavirus, Delta-varianten - der først blev opdaget i Indien - har fået borgmestre og premierministre til at genindføre eller forlænge restriktioner.

Og den skaber bekymring i flere andre lande.

Storbritannien: Forlænger restriktioner

På restauranter i Storbritannien skal der stadig bæres mundbind eller visir. (Foto: Andy rain © Ritzau Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har besluttet at forlænge landets nuværende coronarestriktioner indtil den 19. juli. Udskydelsen skyldes, at smitten med den særlige Delta-variant er tiltaget de seneste uger.

- Vi har stået over for et meget svært valg. Vi kunne fortsætte med at genåbne. Men det kunne føre til tusindvis af flere dødsfald, der ellers kunne være undgået, lød det fra Boris Johnson.

Premierminister Boris Johnson til pressekonferencen, hvor han meddelte, at restriktionerne skulle forlænges. (Foto: JONATHAN BUCKMASTER © Ritzau Scanpix)

De britiske sundhedsmyndigheder har forsøgt at kortlægge, hvor effektiv vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og AstraZeneca er mod to vartianter af virusset.

Data fra perioden mellem 5. april og 16. maj viser, at både Pfizer og AstraZeneca-vaccinen er 33 procent effektiv mod smitte fra Delta-varianten tre uger efter det første stik. Ved Alpha-varianten, der først blev opdaget i Storbritannien, er det 50 procent.

Underøgelsen viser desuden, at efter den anden dose er Pfizer 79 procent effektiv mod Delta-varianten og 92 procent mod Alpha-varianten. For AstraZeneca er tallene henholdsvis 60 procent og 66 procent.

Samtidig er der i Storbritannien et 12-ugers interval mellem første og andet stik. Dermed er der en lang periode, hvor man kan blive smittet, på trods af at man har fået et skud.

Til gengæld viser en undersøgelse fra de britiske myndigheder også, at effektiviten mod at blive indlagt på grund af Delta-varianten er høj, selv efter første stik. Med Pfizer er effektiviteten 94 procent, 96 procent ved to stik. Ved AstraZeneca er tallene henholdsvis 71 procent og 92 procent.

Australien: Mundbind genindføres visse steder

Sundhedspersonale ved et drive-in-testcenter i nærheden af den populære Bondi Beach, Sydney. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)

De australske delstater har kørt en hård linje, når det kommer til corona.

Så efter man har fundet fire personer, der er smittet med Delta-varianten i delstaten New South Wales, skal borgere i millionbyen Sydney fra i dag og fem dage frem igen tage et mundbind eller visir på, når de skal med bussen eller andet offentlig transport.

Desuden opfordres Sydneys fem millioner indbyggere til at bære mundbind på alle indendørs spillesteder, i supermarkeder og i teatre.

Portugal: Rejser ud og ind forbudt i hovedstaden

I løbet af sommeren og foråret har der været protester i Lissabon mod restriktionerne. (Foto: Pedro Nunes © Ritzau Scanpix)

Delta-varianten spreder sig også i Portugal. I hovedstaden Lissabon oplevede man torsdag en stigning på 928 smittetilfælde på 24 timer, det højeste siden februar.

Det gør myndighederne bekymrede - derfor bliver rejser ind og ud af den portugisiske hovedstad Lissabon forbudt denne weekend, efter at den særligt smitsomme Delta-variant er begyndt at brede sig.

- Det er ikke en let beslutning at sætte sådanne tiltag i værk. Men i vores øjne er de nødvendige, så den situation, der lige nu er her i Lissabon, ikke spreder sig til hele landet, siger Mariana Vieira da Silva, der har en position som det, man kan kalde vicestatsminister.

Ind- og udrejseforbuddet gælder foreløbig i to og en halv dag, oplyser regeringen torsdag.

Ifølge Danmarks ambassade i Portugal, så er turister i transit til og fra lufthavnen undtaget af forbuddet.

Rusland: Moskva er "tæt på" nye restriktioner

En togstation i Moskva bliver desinficeret. (Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY © Ritzau Scanpix)

I Rusland oplever man det højeste antal nye tilfælde om dagen siden februar måned. Ifølge myndighederne er det også Delta-varianten, der er på spil, skriver Reuters.

Det har derfor fået borgmesteren i hovedstaden Moskva til at overveje nye restriktioner.

- Vi er meget tæt på hårdere beslutninger - midlertidige, men hårde - når det gælder restriktioner, sagde borgmesteren Sergei Sobyanin, da han torsdag mødtes med repræsentanter fra restaurationsbranchen.

Tyskland: Frygter efteråret

Ved Revolte Bar i Berlin kan man få en pils og en Johnson & Johnson-vaccine. (Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)

Anderledes ser smittetallene ud i Tyskland. Antallet af nye smittede om dagen er på det laveste siden august 2020, og Delta-varianten udgør seks procent af dem.

Alligevel frygter flere virologer og epidemiologer, ifølge Deutsche Welle, at sommerens gode tal lægger en dæmper på truslen. Især i løbet af efteråret vil dem, der ikke er vaccinerede, være i særlig stor risiko for at blive smittet med varianten.

Samtidig er der lige nu en stor bekymring for de personer, der har fået det første skud og venter på det andet. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder har under 30 procent af befolkningen fået to skud, og det giver grobund for adskillige personer, der kan blive smittet, imens de venter.

USA: Kan ramme de unge

Selvom det går fremad med vaccinationerne, tager man stadig sine forholdsregler flere steder. Her bliver der båret mundbind og holdt afstand til et arrangement med vicepræsident Kamala Harris. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)

Det er heller ikke fordi, at Delta-varianten står for en stor del af smittetilfældene i USA.

I midten af maj stod den bag 2,5 procent af tilfældene, men myndighederne frygter, at det kan sprede sig hurtigt i løbet af sommeren - særligt gennem sydstater som Alabama, Louisiana og Tennessee, hvor under 35 procent af befolkningen er fuldt vaccinerede.

I flere nordlige stater er halvdelen af befolkningen vaccineret. Samtidig går det langsomt med udrulningen af vaccinerne flere steder, skriver The Guardian.

- Delta-varianten kan sprede sig gennem Syden i løbet af sommeren og ramme ikke-vaccinerede unge hårdt, skrev Peter Hotez, der er vaccineforsker og dekan ved National School of Tropical Medicine i Texas.

Mariana Vieira da Silva var i en tidligere version omtalt som premierminister. Men hun er nærmere det, man kan kalde vicestatsminister.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk