Mens Danmark giver mundbindet et comeback, indfører andre lande vaccinepligt og siger farvel til håndtrykket

Smitten stiger i Europa, og flere steder er man begyndt at gribe ind med alt fra opfordringer til krav.

Rundt omkring i Europa tager man nu skrappe tiltag i brug for at få befolkningen til at tage imod vacciner. Her ses et vaccinecenter i Sevilla i Spanien, som har den højeste vaccinedækning blandt Europas største nationer. (Foto: CRISTINA QUICLER © Ritzau Scanpix)

De er efterhånden gamle kendinge i kampen mod coronavirusset, og nu gør mundbindet og coronapasset tilsyneladende et comeback i det danske samfund.

Det var i hvert fald det, som den danske regering lagde op til, da sundhedsminister Magnus Heunicke i går udtrykte ønske om at genindføre visse restriktioner, heriblandt mundbind på offentlig transport og i supermarkeder, i et forsøg på at bremse den seneste tids stigning i smitten.

Og det kan være med god grund. I hvert fald lød advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tidligere på ugen, at op mod 700.000 europæere risikerer at miste livet med corona, hvis virusset fortsætter sin fremmarch i Europa over vinteren.

Det er heller ikke kun i Danmark, at man skruer på restriktionsknappen i et forsøg på at bremse smitten. I flere europæiske lande har man allerede taget konsekvensen af de stigende smittetal.

Her kan du danne dig et overblik over hvilke lande, der i løbet af den seneste uge har indført skærpede restriktioner.

1

Italien

Italiensk sundhedspersonale uddeler boostervacciner på vaccinationscenteret på San Giovanni Addolorata-hospitalet i Rom, den 21. november 2021. (Foto: Giuseppe Lami © Ritzau Scanpix)

Flere steder er man begyndt at sætte hårdt ind mod ikke-vaccinerede borgere, i forsøg på at få flere til at tage imod vaccinen.

Blandt andet i Italien, hvor man onsdag indførte strengere restriktioner overfor personer, der endnu ikke er vaccinerede mod covid-19.

Restriktionerne, som træder i kraft den 6. december, betyder blandt andet, at italienere, som ikke er vaccinerede, ikke længere kan spise indendørs på restauranter, tage i biografen eller på stadion for at se fodboldkampe eller andre sportsbegivenheder.

Hidtil har det været tilstrækkeligt at kunne fremvise en negativ coronatest, men den mulighed forsvinder nu, og kun bevis på vaccination eller tidligere smitte vil give adgang.

I hovedstaden Rom udvider man desuden vaccinekravet til også at gælde politi- og militærfolk, samt alle ansatte på skoler. Kravet, som træder i kraft den 15. december, har ellers hidtil kun gjaldt for ansatte i sundhedsvæsnet.

2

Tyskland

De tyske myndigheder på vej ud for at tjekke, om butikker i Pirna i Tyskland overholder 2G-reglerne, som er Tysklands krav om vaccine eller immunitet. (Foto: MATTHIAS RIETSCHEL © Ritzau Scanpix)

Også i Tyskland har man udvidet kravene til, hvem der skal have vaccinen.

Tidligere på ugen lød meldingen i hvert fald fra det tyske forsvarsministerium, at man har i sinde at gøre det obligatorisk for landets soldater at blive vaccineret mod covid-19 ved at tilføje vaccinen til det tyske forsvars eksisterende vaccinationsprogram.

Hidtil har det krav kun været gældende for de tyske soldater, der deltager i missioner i udlandet.

Varslingen kom i kølvandet på en kontant udmelding fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, der i starten af ugen på det kraftigste opfordrede tyskerne til at tage imod en vaccine.

- I slutningen af vinteren vil vi formentlig - og sagt på en kynisk måde - se, at stort set alle i Tyskland enten er blevet vaccineret mod coronavirus, er blevet smittet eller er døde, siger sundhedsministeren.

- Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at folk bliver vaccineret, lød det.

Tyskland har allerede taget 2G-reglen i brug, som betyder, at en negativ coronatest ikke gælder som adgangsgivende til en række services, men at man skal være vaccineret eller immun på grund af tidligere smitte.

Corona-smitten stiger voldsomt i store dele af Tyskland, der lige nu befinder sig i et magtvakuum mellem afgående kansler Angela Merkel og hendes sandsynlige efterfølger, Olaf Scholz.

Da han i går præsenterede en regeringsaftale med miljøpartiet De Grønne og det liberale parti, FDP, varslede de tre kommende regeringspartier, at de vil indføre en vaccinepligt for visse faggrupper i sundhedsvæsenet. De vil også undersøge, om der skal indføres en generel vaccinepligt.

3

Norge

Også nordmændene har tidligere været underlagt strikse restriktioner. Her står nordmænd i kø foran en spiritusforretning nær Oslo forud for lukningen af samtlige spiritusbutikker i januar 2021. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

I Norge forsøger man også at bremse smitten, som også i her har været støt stigende i den seneste tid. Her sker det dog med en opfordring til - for en stund - endnu en gang at vinke farvel til håndtrykket som hilsen.

Fredag i sidste uge opfordrede den norske sundhedsminister, Ingvild Kjerkol, til i stedet at hilse med albuen eller bare at nikke til hinanden som hilsen.

- Jeg vil opfordre alle til at droppe håndtrykket og gå tilbage til den smittefrie måde at hilse på. Det vil forhindre spredning af smitte, lød det fra ministeren på et pressemøde.

Samtidig opfordrede hun til at følge myndighedernes råd om blandt andet at blive hjemme ved sygdom. For mens vaccinationsraten er steget over sommeren og det tidlige efterår, er nordmændene begyndt at glemme de anbefalinger, der ellers var blevet en del af rutinen, sagde ministeren.

- Det fører til, at coronavirusset og andre virusser spreder sig hurtigt i befolkningen. Det fører til flere smittede, flere syge og et større pres på sundhedsvæsenet, lød det fra sundhedsministeren, som også varslede, at flere, strengere tiltag kan være på vej.

Hun åbnede også op for brugen af coronapas for både vaccinerede, tidligere smittede og personer, der er testet negativ indenfor 48 timer, ude i de norske kommuner. Brugen skal kommunerne selv bestemme.

4

Østrig

Tomme cafeborde den 23. november efter Østrig i sidste uge indførte den fjerde nationale nedlukning. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

I den helt anden ende af skalaen, fandt vi i sidste uge Østrig, der tog førertrøjen i skrappe restriktioner overfor dem i befolkningen, som endnu ikke har taget imod en vaccine.

Her præsenterede forbundskansler Alexander Schallenberg fredag et forslag om vaccinepligt for alle borgere fra den 1. februar næste år. Forslaget skal sætte fut i landets haltende vaccinationsprogram, som indtil videre kun er nået ud til 66 procent af den østrigske befolkning.

- Til trods for måneders forsøg på overtalelse, er vi ikke lykkedes med at overbevise nok personer om at blive vaccineret, lød det fra kansleren, da han præsenterede forslaget.

Udmeldingen kom samtidig med varslingen om, at en ny national nedlukning ville begynde mandag. Ikkevaccinerede østrigere var allerede beordret i nedlukning, ligesom man også har indført 2G-reglen som i Tyskland.

Frankrig og Holland ventes også at annoncere yderligere restriktioner i løbet af torsdag og fredag.

FacebookTwitter