Mens forholdet til Vesten bliver koldere, vender Putin ansigtet mod Øst

Når Ruslands præsident i dag mødes med ledere fra Stillehavsområdet, har han én besked med: Vi prioriterer Asien.

Rusland har en stor aktie i den asiatiske stillehavsregions fremtidige succes.

Det er det, den russiske præsident, Vladimir Putin, vil sørge for bliver hørt, når han i dag og i morgen deltager i APEC-topmødet med en lang række asiatiske stats- og regeringschefer, heriblandt Kinas præsident, Xi Jinping.

Det skrev Putin selv i et åbent brev til APEC’s medlemmer forud for mødet.

- Overordnet handler det om signalværdi. Jeg tror ikke, Putin har forventninger om at vende hjem til Rusland med en masse nye handelsaftaler. Det handler i høj grad om at signalere, at Rusland vil samarbejde med Asien og vil prioritere Asien, fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

Hvad er APEC?

  • APEC er en sammenslutning af 21 lande, som grænser op til Stillehavet.

  • Målet er at forbedre både de politiske og økonomiske bånd i mellem dem.

Nye aftaler i spil

I sit brev slår den russiske præsident blandt andet på, at han gerne ser, at der bliver etableret et frihandelsområde i stillehavsregionen.

Selvom USA også er en del af APEC-samarbejdet, er det primært nye handelsaftaler med de asiatiske medlemslande, han sigter efter, fortæller Matilde Kimer.

Handelsaftaler med Asien er vigtige for Rusland, der i flere år har været underlagt skrappe sanktioner fra blandt andet EU-landene og USA. De blev indført, efter at Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim, og det har gjort ondt på den russiske økonomi.

- Jo køligere forholdet bliver til de vigtige handelspartnere i Vesten, jo varmere - og vigtigere - bliver forholdet til de asiatiske lande, siger Matilde Kimer.

Gas og parader

Det gælder blandt andet på området for gas, som er blevet et politisk sprængfarligt emne i Europa. Her har blandt andet gasledningen Nord Stream 2 skabt store stridigheder.

For mens de europæiske kunder leder efter alternativer til Rusland som leverandør, så har Kina vist stor interesse for russisk gas og bygger lige nu en gigantisk gasledning i det østlige Rusland.

Kina støttede også op om Rusland, da russerne i 2015 fejrede 70-året for Anden Verdenskrigs afslutning med en pompøs militærparade. Her stod Kinas præsident, Xi Jinping, ved Putins side, mens samtlige vestlige magthavere blev væk på grund af krigen i Ukraine.

Gasaftalen mellem Kina og Rusland blev indgået kort tid efter.

De to præsidenter under paraden på Den Røde Plads i Moskva i maj 2015. (Foto: RIA Novosti © Scanpix)

Møde – eller intet møde

APEC-topmødet finder sted i den vietnamesiske by Da Nang, og den amerikanske præsident, Donald Trump, deltager også.

Tidligere på ugen lød der meldinger om, at de to præsidenter skulle mødes i enrum til et uofficielt møde, men det er i dag blevet afvist af både Kreml og Det Hvide Hus.

De russiske medier var ellers i går sikre på, at der skulle finde et møde sted mellem de to.

- Den melding er kommet fra den russiske delegation, så det mest sandsynlige er, at det er den amerikanske side, der har trukket sig her i sidste øjeblik, fortæller Matilde Kimer.

Donald Trump er også den af de to præsidenter, der har mest på spil ved et møde mellem de to.

- I en tid med Russia-gate - og utallige beskyldninger om russisk indblanding i amerikansk politik - er det potentielt giftigt for en amerikansk politiker – og ikke mindst en præsident, at vise interesse for Rusland.

APEC-topmødet begyndte i dag og slutter i morgen, lørdag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter