Mens Løkke er hjemme, taler Holland for Danmark

Holland taler for Danmark i Bruxelles, indtil statsminister Lars Løkke Rasmussen vender tilbage til topmøde.

Mark Rutte fra Holland taler lige nu på vegne af Danmark til topmødet. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flyver i disse dage i pendulfart mellem Bruxelles og København for på én gang at deltage i trepartsdrøftelser og EU-topmødet om en flygtningeaftale med Tyrkiet.

Midt i topmødet mellem de 28 EU-lande og Tyrkiet er Lars Løkke Rasmussen rejst tilbage til København for fredag formiddag at fortsætte trepartsdrøftelserne med arbejdsmarkedets parter.

Det er usædvanligt, at en statsminister forlader et topmøde, fordi det kun er landenes stats- og regeringschefer, der har lov til at sidde med ved bordet. Derfor har Danmark ikke mulighed for at sende en erstatning for Løkke i form af eksempelvis en ambassadør, der kan forsvare den danske position ved topmødet.

Ikke første gang, at en leder overtager for en anden

Indtil Løkke er på plads, taler Hollands premierminister, Mark Rutte, for Danmark.

Holland har i øjeblikket formandskabet for EU og kender Danmarks position i den mulige aftale med Tyrkiet. Samtidig er premierminister Mark Ruttes parti lige som Venstre en del af den liberale gruppe Alde, som EU-landenes liberale partier er organiseret i.

Tidsplanen for topmødet er allerede rykket på flere punkter, men det er usikkert, om Løkke kan nå frem til mødestart. Lars Løkke Rasmussen venter dog selv at kunne være på plads, når forhandlingerne for alvor går ind i den afgørende fase fredag eftermiddag.

Ifølge DR Nyheders EU-korrespondent, Ole Ryborg, er det sket før, at en EU-leder repræsenterer en anden.

/ritzau/DR Nyheder