Mens Mærskskib venter: Italien på migrant-offensiv i Libyen

Indenrigsministermøde i Tripoli mellem Italien og Libyen. "Lad os stoppe illegale immigranter."

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini foran et billede af migranter i Middelhavet. I dag har Salvini besøgt Libyen for at tale migration. (Foto: Andreas Solaro © Scanpix)

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, har her til eftermiddag holdt et møde med sin libyske kollega, Abdulsalam Ashour.

På mødet mellem de to stod et ord på dagsordenen: Migration.

- Her i Tripoli har jeg netop mødt indenrigsminister Abdulsalam Ashour. Mit mål er at styrke venskabet mellem vores to lande og samarbejdet på alle fronter, men først og fremmest omkring ulovlig migration, skriver altid Facebook-aktive Salvini i en opdatering.

Mødet finder sted, mens flere skibe med migranter ombord ikke må gå i havn i Italien. Heriblandt et Mærsk-containerskib med 108 migranter ombord.

Kystvagten i Libyen har i dag indfanget hundredvis af migranter, der var på vej over Middelhavet.

Rørende enige ministre

På et pressemøde efter indenrigsministrenes snak i Tripoli blev det gjort klart, at Libyen ikke kan standse de illegale migranter, der tager turen over Middelhavet, alene. Den libyske minister ser derfor gerne, at EU hjælper med at beskytte landets grænse - mod syd:

- Vi foreslår, at man styrker vores sydlige grænse. Det vil sætte en effektiv stopper for illegale immigranter, der sejler over Middelhavet. Vi har derfor inviteret vores venner fra Italien og de andre lande i Middelhavsområdet til en konference om migration til september, siger Ashour.

Han gentog også, at Libyen ikke vil huse migrantlejre til asylbehandlinger.

Salvini bakkede den libyske minister op, "ingen kan bære denne byrde alene," sagde han og lovede, at den italienske regering vil tage budskabet om libysk grænsebeskyttelse med til EU-topmødet torsdag i Bruxelles.

Salvini tog herefter ordet og fortsatte med en bredside til de skibe, der samler migranter op ud for Libyens kyst:

- Tak til Libyens kystvagt for det excellente arbejde med at redde folk i Middelhavet. Vi har fuld sympati, for den måde de libyske myndigheder gør arbejdet på. Det skal kun dem, der kontrollerer libysk hav og på den måde blokerer for NGO’er, der substituerer regeringer, deres politik og hjælper illegale migranter.

Libyen er det første land uden for Europa, som Salvini besøger, efter han blev udnævnt til indenrigsminister.

'Vi samler mennesker, ikke kød, op'

Libyens og Italiens havzone, hvor deres kystvagter opererer, grænser op til hinanden. Det er i disse zoner, at mange migranter fortiden bliver samlet op.

Og mens de to indenrigsministre rygklapper hinanden venter flere skibe, der har samlet migranter op mellem Libyen og Italien på anvisning fra den italienske kystvagt, på at få anvist en havneplads.

Som sagt også det danske containerskib Alexander Maersk. Overfor DR Nyheder har eksperter, den danske statsminister og Mærsk henstillet til, at italienerne hurtigst muligt finder en løsning for containerskibet.

Det tyske NGO-skib Lifeline har på Facebook forsøgt at få Salvini til at besøge skibet og ved selvsyn se, at det er mennesker og ikke kød, man sejler med.

- Vi håber, at du kan blive overbevist om, at det faktisk er mennesker, vi har reddet fra at drukne, skriver NGO'en.

Fra Mærsk-hovedkvarteret på Esplanaden i København appellerer man til, at det hurtigt bliver afklaret. Mærsk-skibe har samlet 2.400 migranter op inden for de seneste år. Fartøjet Alexander Maersk har i alt samlet 600 op, inklusive de 108, der lige nu venter på en afklaring fra Italien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk